Hoppa till huvudinnehållet
Arbetsolyckor och arbetsskador

Skärskador från verktyg vanliga bland unga

Maskiner och verktyg ligger bakom många olyckor inom industri och byggverksamhet. En stor andel av skadorna är skärskador från knivar, enligt en ny rapport.

Metallarbetare och byggnadsarbetare hör till de yrkesgrupper som skadar sig allra mest på jobbet. Fallolyckor är vanligt bland äldre. Bland unga däremot är skärskador på fingrar och händer en vanlig skadetyp. Det visar en ny rapport från AFA Försäkring.

– Det är anmärkningsvärt hur stor andel av ungas skador som beror på att man skär sig på knivar. Det är lätt hänt att slinta med kniven och oftast blir konsekvenserna allvarliga, säger Mats Åhlgren, statistiker på AFA Försäkring.

Maskiner och verktyg ligger bakom många olyckor, men de går att förebygga relativt enkelt enligt Mats Åhlgren.

– Det är viktigt att säkerställa att skyddsanordningar som används på maskiner och verktyg fungerar som de ska samt att man ser till att det personliga skyddet fungerar. En annan sak som är minst lika viktig är att arbeta med säkerhetskulturen och attityden till säkerhet och risker, säger Mats Åhlgren.

TIPS

Förebygg maskinskador

  • Alla maskiner ska vara CE-märkta. Men även om CE-märkning finns innebär inte det att maskinen är riskfri att använda. Se till att du får en tydlig instruktion om hur maskinen används på ett säkert sätt.
  • Maskinerna ska vara utrustade med skydd för att göra arbetet säkrare. Säkerställ att alla skydd och avskärmningar sitter på plats, är hela och placerade i rätt läge.
  • Det ska finnas ett nödstopp inom räckhåll från maskinen.
  • Alla startknappar ska fungera så att det inte går att starta maskinen av misstag. Det görs genom att startknappen är försänkt, övertäckt eller försedd med krage.
  • Det ska finnas underspänningsskydd så att maskinen inte återstartar av sig själv efter spänningsfall eller strömavbrott.

Källa: Prevent

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Arbetsolyckor och arbetsskador

Senaste om Tips och råd