Hoppa till huvudinnehållet
Distansarbete

Pandemin har skapat grön våg

Under pandemin har det blivit trendigt att lämna storstan för ett liv på landet. Distansjobbandet har möjliggjort att bo på en plats och ha kontoret på en helt annan. En trend som kommer fortsätta även efter pandemin, enligt tankesmedjan Futurion.

Ifjol ökade distansarbetet med 400 procent i Sverige. Många upptäckte att många arbetssysslor faktiskt går att utföra på distans – i vissa fall med ökad effektivitet.
Allt fler uppger nu att de vill fortsätta jobba hemifrån.

– Denna nyvunna flexibilitet och frihet som man erövrat vill man inte gärna ge upp. Många har faktiskt också mått mycket bättre under året och fått ihop sina livspussel. Hybridjobbandet är här för att stanna och arbetsplatser måste klura ut hur de ska möta denna trend, säger Ann-Therése Enarsson, vd för tankesmedjan Futurion. Foto: Julia Donka

I rapporten "Flyttmönster i ett förändrat arbetsliv", framtagen av The Remote Lab på uppdrag av Futurion, lyfts de viktigaste signalerna – som visar på ett mer distansoberoende arbetsliv i framtiden. Rapporten behandlar flera aktuella exempel på livsstilstrender, förändrade rörelsemönster och lokala satsningar på ett mer distansoberoende arbetsliv.

Jobba från sommarstugan

– I vår signalskanning ser vi flyttströmmar från storstad, men framför allt en önskan och vilja att jobba från andra ställen under perioder, exempelvis från sommarstugan under försommaren, säger Ann-Therése Enarsson.

I rapporten blir det tydligt att fysisk närhet till arbetsplatsen numera inte anses lika viktig.

– Så länge det finns tillgång till el och internet går det i princip att sitta var som helst, även om jag också tror att kaffebryggaren är viktig för många svenskar.

Ökad frihet men också risker

Enligt Ann-Therése Enarsson innebär ett distansoberoende arbetsliv en ökad frihetsgrad. Men hon poängterar att det också finns risker med den typen av arbetsliv.

– Psykisk ohälsa och sämre fysisk arbetsmiljö är två exempel. För många människor utgör arbetskamraterna en stor del av det sociala sammanhanget. Det är dessutom en utmaning att organisera fram kreativitet och innovation. Vi riskerar att gå miste om de lösningar och idéer som vanligen kommer fram i spontana möten.

Till viss del kan nya verktyg och lösningar hjälpa oss att bli kreativa även digitalt, menar Ann-Therése Enarsson, och kanske kan det till och med ersätta det fysiska mötet.

– Vi har potential i oss att tänka nytt, och har mycket att lära genom att titta på hur gamingvärlden bygger communitys och tillhörighet.

Måste inte bo där vi jobbar

I rapporten framgår det också att synen på hur vi tänker kring arbete och bostadsort påverkats ordentligt av att nästan halva Sveriges arbetskår jobbar på distans.

– Människor har alltid flyttat dit jobben har funnits. Visst har storstäderna en särskild attraktionskraft, men det främsta skälet till urbaniseringen och att många orter har avfolkats handlar om jobben. Distansarbetet öppnar nu upp för att vi inte längre behöver välja bostadsort utifrån var vi hittar ett jobb som vi vill ha. Det kommer att vara möjligt att jobba på ett företag i Stockholm men bo i Norrbotten, eller tvärtom för den delen, säger Ann-Therése Enarsson.

Hon tror att människor förmodligen kommer att acceptera längre pendlingstider om de bara behöver åka till jobbet en till två gånger i veckan istället för varje dag.

– Det finns en chans här för kommuner och regioner att kliva fram och erbjuda lösningar för distansarbetare.

Enligt Ann-Therése Enarsson talar mycket för att antalet digitala nomader kommer att fortsätta öka.

– Att det inte redan skett under pandemin beror förmodligen på att vi inte får resa. De allra flesta människor vill dock bo på en plats där de har sin fasta tillvaro. Men det öppnar upp för möjligheten till nomadliv under längre eller kortare perioder. Och många kommer säkert hitta kreativa kombinationer. Nomadlivet kanske passar allra bäst för senioren, den som har etablerat ett professionellt nätverk och trygg i arbetsplatsens kultur.

 

bild på Henrik Lenngren

Henrik Lenngren

Mer om Distansarbete

Senaste om Mer om arbetsmiljö