Hoppa till huvudinnehållet
Distansarbete

Extroverta trivs bättre med distansarbete

Två av tre anställda som har arbetat hemifrån under coronapandemin har trivts med det, visar en ny undersökning. Varken bostadens storlek eller familjesituation har påverkat upplevelsen. Däremot trivs utåtriktade personer mer med distansarbete än introverta.

Drygt 500 anställda som har arbetat hemifrån under pandemin har fått svara på frågor om bland annat boende, familj, pendling, motivation, stimulans och produktivitet. Undersökningen, som redovisas i rapporten "Hemarbete – flexibelt arbete är det nya normala" visar att 67 procent har trivts med distansarbetet.

Ett resultat som förvånade rapportförfattarna var att det inte spelade någon roll hur stort boendet var eller hur ens familjesituation såg ut, om övriga i familjen också trivdes med att arbeta eller studera hemifrån.Foto: privat

– Vi trodde att den som satt i en stor vräkig villa skulle ha en fördel av det. Men det finns ingen korrelation. Om du har ett eget rum eller kanske fixar till en större garderob som du kan jobba ostört i kan det vara många barn i lägenheten, under förutsättning att de kan fokusera på det de gör, säger Mårten Westberg, vd för Europeiska institutet för beteendevetenskaplig analys (EIBA) som ligger bakom rapporten.

Inte heller pendlingsavstånd till arbetet, inkomst eller ålder påverkade attityden till hemarbete i någon större utsträckning. Ett annat överraskande resultat var att utåtriktade, extroverta, personer trivdes bättre med hemarbetet än introverta.

– Extroverta människor har lättare att hantera förändring. Den andra dimensionen är den sociala biten. Har du vänner på flera områden i ditt liv är du inte alls lika sårbar. För icke-extroverta är kontorskollegorna en mycket större del av deras sociala nätverk. Det handlar om hur många sociala kontakter man orkar med.

Undersökningen visar också att produktiviteten inte hämmats av hemarbetandet, snarare tvärtom. Orsaken kan vara att man har lättare att koncentrera sig hemma och inte blir störd eller avbruten i arbetet lika ofta som man blir i kontorslandskap.

Det öppnar också upp för människor att i högre utsträckning jobba hemifrån även efter coronapandemin, säger Mårten Westberg. Företagen skulle kunna minska sina kontorsytor rejält, och därmed dra ner på sina kostnader.

– De som hatar öppna landskap har trivts med att jobba hemifrån. De skulle kunna flytta till stugan i Dalarna och pendla in till Stockholm en dag i veckan. Den dagen har man sociala kontakter, gör kreativa saker och sedan åker man hem och är produktiv, säger Mårten Westberg.

Men han tror inte på en helt kontorslös framtid. Undersökningen visar nämligen att kreativiteten påverkas negativt av hemarbete och därför kommer anställda fortfarande att behöva träffas fysiskt för att kläcka och utbyta idéer. Däremot kan möten som inte är sociala, kreativa eller strategiska även i fortsättningen ske på plattformar som Zoom eller Microsoft teams, anser han.

– Vi blir också mer jämlika i ett digitalt möte. Det är bra för det ökar chansen för att den bästa idén blir använd. Sedan blir diverse härskartekniker omöjliga i ett digitalt möte.

Men ökat hemarbete efter coronan ställer också krav på ledarskapet. Många chefer med ett stort kontrollbehov har haft det tufft under coronan, enligt Mårten Westberg. Samtidigt har Sverige en väldigt hög nätverkskompetens i ett internationellt perspektiv och en organisationskultur med mindre hierarkiska strukturer än i andra länder.

– Chefer i Sverige litar i större utsträckning på att medarbetarna gör det de ska göra. Därför är vi mer kompetenta att hantera den här förändringen, säger Mårten Westberg.

bild på Krister Zeidler

Krister Zeidler

Mer om Distansarbete

Senaste om Mer om arbetsmiljö