Hoppa till huvudinnehållet
Arbetsolyckor och arbetsskador

Byggelever lär sig undvika risker i säkerhetspark

Nu får elever på gymnasieskolans byggprogram träna på att undvika olyckor på Sveriges första säkerhetspark. Projektet är ett samarbete mellan branschorganisationen Byggföretagen och AFA Försäkring.

Hela 6 000 elever och högskolestudenter med koppling till byggbranschen ska få genomföra träning och utbildning i den 1,5 hektar stora säkerhetsparken vid Arlanda utanför Stockholm. Förebilden till parken är så kallade Safety Training Parks i Finland.

– I säkerhetsparken har fysiska demonstrationsmiljöer byggts upp och ny pedagogik och ett nytt träningskoncept har utvecklats. Exempel på stationer är arbete vid höjd, ergonomi, buller, beteenden med mera, säger Berndt Jonsson, som är nationell samordnare av arbetsmiljöfrågor vid Byggföretagen och ledamot i Säkerhetsparkens styrelse som drivs som en förening.

Bakgrunden till satsningen är att byggbranschen har högst antal allvarliga olycksfall per 1000 sysselsatta, enligt statistik från AFA Försäkring. Många av olyckorna leder dessutom till bestående skador.

– På sikt vill vi att detta samarbete och projekt ska bidra till färre skadefall inom byggbranschen och minskat antal arbetsplatsolyckor, säger Susanna Stymne Airey, chef för enheten Förebygga på AFA Försäkring.

 

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Arbetsolyckor och arbetsskador

Senaste om Mer om arbetsmiljö