Hoppa till huvudinnehållet

– Utbildningen inspirerade till att göra en artikelserie om yrkesgrupper som är särskilt utsatta för hat och hot, säger Elin Rantakokko, nyhetschef på Norrtelje tidning.

Bild: Jesper Jäger-Ärlestad/Norrtelje Tidning

Hot och våld

"Alla hot ska anmälas"

Hat och hot är vardag för många journalister. Därför har Prevent tagit fram en ny utbildning för mediebranschen. Elin Rantakokko, nyhetschef på Norrtelje tidning, gick utbildningen och numera polisanmäler hon alla hot- och hatfulla situationer i jobbet.

Även om hon inte tycker sig vara särskilt utsatt har hon ändå flera exempel på situationer när hon eller kollegor varit måltavla för både hat och hot. Den mest dramatiska händelsen ägde rum när hon var ny som nyhetschef på en annan tidning. En skola på orten bombhotades och tidningen började gräva i historien. Det visade sig vara en före detta elev som låg bakom hoten och det kom också fram att eleven under en lång tid även riktat allvarliga hot mot lärare via mejl. Och så snart tidningen skrev om historien kom bomb- och mordhot även mot redaktionen och medarbetarna.

– Jag kom ihåg hur det plingade till i mejlkorgen när det första hotet kom. Och strax därefter bankade det på dörren på redaktionen. Det var väldigt obehagligt och påtagligt. Man stelnade till, jag har aldrig varit med om något liknande. Vi var fyra på plats, jag ringde polisen och de kom och hämtade personen. Den kvällen körde vi hem alla och alla fick skicka sms när de kommit innan för dörren, säger hon.

Ett annat exempel på en hotfull situation var när en politisk redaktör utsattes för förföljelse i form av uppmaningar på banderoller på stan.

– Det är ju inget brott, men väldigt obehagligt. Vi åkte runt och klippte ned banderollerna. Det är så viktigt att vi pratar om det i branschen, så att vi kan stå på oss och fortsätter jobba, även om vi vet att det vi skriver om kan uppröra och att människor kan bli arga.

Trots att hon har flera erfarenheter av hot och hat tycker Elin Rantakokko att säkerhetsarbetet på redaktionerna hon arbetat på i stort sett fungerat bra. Men Prevents utbildning gav ändå både nya kunskaper och färdigheter som hon direkt fick nytta av när hon kom tillbaka till redaktionen.

– Det jag tar med mig mest är att mycket som kan vara obehagligt inte alltid är olagligt. Men att det ändå är viktigt att polisanmäla. Det var också jättebra att få öva på att ha samtal för att hantera situationer som hänt och inte bara lära mer om att förebygga. Det är ett högst aktuellt ämne och jag blev så inspirerad att vi nu ska göra en artikelserie om yrkesgrupper som är särskilt utsatta för hat och hot, säger hon.

bild på Carin Hedström

Carin Hedström

Mer om Hot och våld

Senaste om Mer om arbetsmiljö