Hoppa till huvudinnehållet
Skyddsombud

Grävande skyddsombud

Arbetspass som börjar tre på morgonen eller tio på kvällen. Stress och liverapportering från krigsområden. Hot och hat från tittare. Allt är risker som kan hanteras, men för att göra det bra behövs fakta. Därför jobbar Lottie Cronestrand som undersökande journalist även i sitt uppdrag som skyddsombud.

Hon är utrikesreporter på TV4 Nyheterna och huvudskyddsombud på Bonnier Broadcasting med cirka 600 medarbetare, varav 15 är skyddsombud. Förutom kontorspersonal finns här även yrkesgrupper som journalister, fotografer, redigerare, scriptor, ljudtekniker, studiomän och sminköser.

– Vi har skyddsombud från Journalistförbundet, Unionen och såna som är oorganiserade. För mig är det viktigaste att de är förankrade i verksamheten och har bred kontakt med medarbetarna.

Hennes intresse för arbetsmiljö väcktes när hon gjorde en sömn- och återhämtningsenkät för elva år sedan.

– Vi märkte att frågorna i medarbetarundersökningen inte fångade skiftarbetares frågeställningar. Så vi gjorde en egen enkät.

Även om de flesta vill jobba skift visade resultaten på problem med både sömn och återhämtning. Det ledde till att medarbetarna fick större inflytande över sina scheman och att de tidigaste arbetspassen blev kortare.

– Vi lärde oss att det är komplexa frågor som har med sömn att göra. Och att återhämtning är otroligt individuellt, både hur man mår av att gå upp mitt i natten och hur man vill ha sin återhämtning för att det ska funka. Och vi såg vikten av inflytande över schemat.

Några år senare påstod den dåvarande ledningen att få ville ha inflytande över schemat. Lottie Cronestrand tog sig återigen an frågan, som den journalist hon är, genom att ta reda på om det verkligen stämde. Resultatet av en ny enkät visade att över 90 procent ville ha schemainflytande.

– Men man hade åsikter om hur systemet fungerade och ville förbättra det. 

I dag lägger hon en dag i veckan på sitt uppdrag som skyddsombud. Riskbedömningar inför förändringar är en stor del av arbetet. Nyhetsverksamheten har både outsourcats och insourcats.

– I dessa perioder hamnar arbetsmiljöarbetet i baktakt. Det blir en omsättning på chefer, du hamnar på noll och får berätta allt igen. Men kloka chefer förstår att god arbetsmiljö är en förutsättning för ett välfungerande företag som kan generera vinst. Och de förstår att sjukskrivningar kostar pengar.

Att ha bra arbetsmiljö i en ekonomiskt pressad bransch är annars den största utmaningen, menar hon. Liksom att hantera hoten och hatet mot journalister. Förhoppningen är att nästa år kartlägga hur medarbetare som till exempel modererar kommentarsfält, hanterar hat. Hatet som även kan leta sig in i privata sfärer via sociala medier. Samtidigt är friskfaktorerna i jobbet många. 

– De flesta älskar sitt jobb och älskar att använda nyfikenheten, möta människor, skildra deras liv och åsikter. Det finns en otrolig arbetsglädje.

Och Lottie Cronestrand tycker att hon kan bidra i sitt uppdrag som skyddsombud.

– Ja, det känner jag faktiskt. Det är otroligt roligt! När du är med nån i ett rehabmöte eller nån kommer till dig med nåt problem och får hjälp, då känns det viktigt och givande. Vi jobbar 24/7, 365 dagar om året. Vi har skift, ensamarbete, arbete i konflikt- och krigsområden och fotografernas tunga lyft. Ett stort spektrum av angelägna frågor.

 

Tips!

I vår lanserar Prevent en utbildning och ett kostnadsfritt webbverktyg som riktar sig till journalister som utsätts för hat och hot på jobbet. Satsningen syftar till att stötta arbetsgivare och skyddsombud i att bygga upp ett fysiskt och psykiskt skydd mot hat och hot.
FAKTA

Lottie Cronestrand

  • Utrikesreporter på TV4 Nyheterna.
  • Huvudskyddsombud på Bonnier Boadcasting.
  • Journalist sedan 1987.
  • Vinnare av Arbetsmiljöstipendiet 2018, som delas ut av Prevent.

 

bild på Carin Hedström

Carin Hedström

Mer om Skyddsombud

Senaste om Mer om arbetsmiljö