Hoppa till huvudinnehållet
IT

Många ledningsgrupper brister i IT-kompetens

Mer än varannan IT-chef tycker att ledningsgruppen brister i kompetens när det gäller IT-frågor. Det visar en Sifo-undersökning där 400 svenska IT-chefer deltagit.

Undersökningen visar på många utmaningar, men de organisatoriska är kanske de allvarligaste. Det är i ledningsgruppen de största IT-investeringarna avgörs, och finns inte tillräcklig kunskap i rummet när beslut tas kan detta självklart få dramatiska konsekvenser, säger Mikael Westerlund, IT-chef på IP-Only till VD-tidningen.Foto: Camilla Svensk

Mer än varannan IT-chef uppger att de lägger för lite tid på framtidsfrågor och strategiska frågor. Mycket tid går istället åt till brandutryckningar som att starta om servrar och felsöka system.

Störningar och oplanerade driftsavbrott leder till tapp i produktiviteten på företaget. Sju av tio organisationer uppger att den senaste incidenten ledde till både produktionsbortfall och ökade kostnader. Dåliga IT-lösningar minskar också trivseln och leder till negativ stress i arbetet, enligt undersökningen.

FAKTA

Om undersökningen

Det är fiberoperatören IP-Only som beställt undersökningen där 400 IT-chefer från både privat och offentlig sektor deltagit.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om IT

Senaste om Mer om arbetsmiljö