Hoppa till huvudinnehållet
IT

Mejlen regerar

Trots många nya kommunikationssätt som chatt och sociala medier lägger kontorsanställda i Sverige en stor del av sin tid på att läsa mejl. Vissa ägnar så mycket som sex timmar av sin arbetsdag åt mejlkorgen.

Nästan varannan kontorsanställd, 48 procent, lägger upp till tre timmar per dag på att kolla sin jobbmejl. Det visar en undersökning från Yougov på uppdrag av Adobe. 12 procent anger att de lägger mellan fem och sex timmar om dagen på jobbmejlen. Privata mejl läser vi lite mindre frekvent, men var tredje anger ändå att de använder en till tre timmar om dagen på att kolla den privata mejlkorgen.

– Vi lägger ner enorma mängder tid på att skicka och läsa mejl, både privat och professionellt. Det har ökat lavinartat allt eftersom fler kan läsa mejl i mobilen, på surfplattan, på en smart klocka eller på laptopen, säger Imran Afzal, nordisk marknadschef för Adobe Marketing Cloud i en kommentar.

Enligt en Sifoundersökning från förra året känner sig 8 av 10 manade att omedelbart svara på jobbmejl. Många uppgav att de irriterade sig på kollegor som svarade på jobbmejl under pågående möte, men ändå svarade 7 av 10 att de själva gjorde det.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om IT

Senaste om Mer om arbetsmiljö