Om BAM för livsmedelsbranschen 5 dagar
Har du tillräckliga arbetsmiljökunskaper för att öka säkerheten och trivseln på arbetsplatsen? Vet du vilka lagar och regler som gäller?
Den här utbildningen ger både grundläggande kunskaper i arbetsmiljö och kunskap om livsmedelsbranschens särskilda förutsättningar och risker. Du får lära mer om vikten av att samverka i arbetsmiljöarbetet och hur du kan jobba förebyggande och hälsofrämjande på din egen arbetsplats.
Pedagogiken är varierad – filmade arbetssituationer är underlag för grupparbeten och teori varvas med övningar, diskussioner och egna reflektioner.
Efter utbildningen ska du känna dig trygg med att du har grundläggande kunskaper om att upptäcka och hantera risker, arbeta förebyggande, söka information och samverka.
Utbildningen kräver inga förkunskaper.
Syfte
Att skapa bra samverkan på arbetsplatser genom att lära ut grundläggande arbetsmiljökunskaper och ett arbetssätt som gör det enkelt att jobba med arbetsmiljö i vardagen.
Mål
Efter utbildningen ska du:
- kunna samverka i arbetsmiljöfrågor
- kunna undersöka och förebygga risker i arbetsmiljö.
- förstå hur bra arbetsmiljö bidrar till verksamheten.
- veta var du söker den information du behöver för det dagliga arbetsmiljöarbetet.
Arbetsformer
Utbildningen varvar kunskapsgenomgångar med övningar och grupparbeten som utgår från olika arbetsmiljösituationer.
Målgrupp
Nya chefer, nya skydds- eller arbetsmiljöombud, andra fackliga företrädare samt medarbetare i behov av arbetsmiljökunskap. Utbildningen passar även för den som jobbat ett tag men inte gått en grundläggande arbetsmiljöutbildning.
Innehållet
Utbildningen ger grundläggande kunskaper om arbetsmiljöarbete och de fem dagarna har olika teman:
- Dag 1 – Samverkan, regler och roller.
- Dag 2 – Upptäcka och hantera risker.
- Dag 3 – Utveckling och förändring på arbetsplatsen
- Dag 4 – Att vara steget före – förebyggande arbetsmiljöarbete
- Dag 5 – Hälsofrämjande arbete
BAM för livsmedelsbranschen har tagits fram av Svenskt Näringsliv, LO och PTK tillsammans med Prevent och speglar parternas syn vad som är grundläggande arbetsmiljökunskaper. Enligt partsgemensamma överenskommelser omfattar en BAM för livsmedelsbranschen 5 dagar.
Se fler utbildningar om arbetsmiljö
Prevent håller lärarledda utbildningar i Umeå, Stockholm, Göteborg och Malmö samt på distans. Vi erbjuder också skräddarsydda utbildningar där ni som företag väljer plats. Vi har också ett stort utbud av webbutbildningar.
