Hoppa till huvudinnehållet
Arbetsmiljöarbete

Nytt grepp för att sprida arbetsmiljöforskning

I tolv korta filmer testar forskaren Samuel West olika jobb samtidigt som han berättar om risker kopplade till respektive yrke. Bakom satsningen står AFA Försäkring som hoppas att nå ut med arbetsmiljöforskning till en yngre målgrupp.

Samuel West, psykolog och doktor i organisationspsykologi, har bland annat testat att jobba som frisör, städare och förskolelärare.

– Jag ser det som ett nytt och enkelt sätt att kommunicera forskningsresultat som annars stannar i den akademiska universitetsmiljön. AFA Försäkring finansierar forskning för 150 miljoner kronor varje år och det är ett ganska stort steg att nå ut med kunskaperna till arbetsplatserna, säger Samuel West i ett pressmeddelande.

Idén att testa yrken och samtidigt lyfta arbetsmiljöfrågor fick Samuel West av tv-serien Dirty Jobs där programledaren testade arbetsuppgifter som att krypa i kloakrör eller rensa fisk.

– När jag såg vilket överflöd av forskningsinformation det finns som inte når dit den ska, tänkte jag att det skulle vara klockrent att prova nya jobb och samtidigt kommunicera resultat från forskning om arbetsmiljö, säger Samuel West.

Projektet fick namnet "Dr West testar yrken" och resulterade i tolv filmer som publicerats på Youtube.
Den arbetsplats som gjorde störst intryck på Samuel West var Samhall som bland annat sköter städningen åt Ikea.

– Av alla arbetsplatser jag jobbade på var de klart bäst på arbetsmiljöarbete. De hade tänkt igenom allt och har koll på kemikalier, arbetsställningar och raster, de har faktiskt koll på allt.

Se filmerna här:

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Arbetsmiljöarbete

Senaste om Mer om arbetsmiljö