Hoppa till huvudinnehållet
Chef

Storasyskon blir oftare chefer

En förstfödd har omkring 20 procents större chans att bli chef. Det visar en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, Ifau.

Barns placering i syskonskaran påverkar personlighet och yrkesval. Förstfödda har större uthållighet, initiativförmåga och social förmåga enligt rapporten. En förstfödd har också omkring 20 procents större chans att bli chef jämfört med syskon nummer tre. Däremot driver småsyskon ofta eget företag.

– Vi kan inte avgöra om det beror på att småsyskon är mer riskbenägna och kreativa eller på att de har svårare att hitta jobb, säger Björn Öckert som skrivit rapporten i en kommentar.

Att storasyskon har en bättre karriärutveckling beror enligt rapporten på att föräldrar engagerar sig mer i deras skolgång än i yngre syskons. Småsyskon lägger mindre tid på läxor och läser färre böcker än förstfödda. Föräldrar är också mindre benägna att diskutera skolarbete med yngre barn.

Rapporten bygger på data från mönstringen från åren 1969-2000 samt från statistik från SCB där man jämfört yrkesval mellan syskon. Enligt Ifau är det den första studien som kan fastställa trovärdiga orsakssammanband mellan ordning i syskonskaran och personlighet.

Läs rapporten "Född till chef?":

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Chef

Senaste om Ledarskap