Hoppa till huvudinnehållet

Lars Lööw blir ny generaldirektör för Arbetsmiljöverket.

Bild: Henrik Montgomery/TT

Arbetsmiljöarbete

Lars Lööw, ny generaldirektör för Arbetsmiljöverket

Lars Lööw blir den som ska leda Arbetsmiljöverket efter Erna Zelmin. En viktig fråga för den nya generaldirektören är det ökande antalet dödsolyckor på svenska arbetsplatser.

Lars Lööw kommer närmast från Arbetsförmedlingen där han varit ställföreträdande generaldirektör. Han har tidigare varit generaldirektör för Svenska ESF-rådet. Arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg betonade det allvarliga läget vad gäller arbetsrelaterade dödsolyckor när hon presenterade valet av Lars Lööw på en presskonferens nyligen.

– Vi har haft en otroligt mörk tid med ett flertal arbetsrelaterade dödsolyckor som nu utreds av myndigheterna. Regeringen presenterade så sent som i december nyheten om att Arbetsmiljöverkets arbete när det gäller arbetsplatsolyckor inriktas mot att genomföra fler oanmälda, fysiska inspektioner och det är ett arbete som regeringen kommer följa mycket noga, sa Paulina Brandberg.

Brett uppdrag

Även Lars Lööw kommenterade dödsolyckorna och vikten av att alla arbetsgivare bedriver ett förebyggande arbetsmiljöarbete.

– De senaste månadernas hemska arbetsplatsolyckor visar på vikten av ett aktivt och förebyggande arbetsmiljöarbete. Där ska Arbetsmiljöverket tillsammans med andra göra allt vi kan för att förhindra framtida olyckor. För myndigheten är det en prioriterad fråga, men uppdraget är bredare än så. En utmaning är att klara av hela bredden i uppdraget när så mycket fokus riktas åt ett håll, sa Lars Lööw.

Lars Lööw påbörjar sin anställning den 1 mars 2024.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Arbetsmiljöarbete

Senaste om Mer om arbetsmiljö