Hoppa till huvudinnehållet

Mer ljud i vår omgivning

Vi lever i ett mer ljudintensivt samhälle än tidigare och omges av mängder av olika ljud både i arbetet och på fritiden. Det kan vara bra att försöka rensa i sin ljudmiljö och ta bort onödiga ljud. Inte minst gäller det för barnen som ska lära sig olika saker i förskolan.

Tre förskolebarn som sitter i en soffa

Ny teknik har bidragit till nya och fler ljud. Vi ska inte bara förhålla oss till röster omkring oss utan även till signaler från mobiltelefoner, musik och andra ljud i vår omgivning. Det är ljud som pockar på vår uppmärksamhet och kräver att hjärnan avgör om de är viktiga eller inte, om vi kan sortera bort dem eller om det är ljud vi behöver agera på. Det kan vara bra att fundera på om det går att städa upp i ljudmiljön. Kan man minska onödiga ljud, till exempel genom att sätta sin mobil på vibration och stänga av ringsignalen.

Inlärning påverkas av en dålig ljudmiljö

Det är svårare att lära sig saker i en bullrig miljö. För små barn handlar mycket av språkinlärningen om att härma. Är det mycket ljud blir det svårare att höra språket och därmed också svårare att härma det som de vuxna säger. Störande ljud gör det svårare att bearbeta och lagra information. Hjärnan får ägna kraft åt att sortera ljudet och har mindre kapacitet över till att tillgodogöra sig nya kunskaper.

Externa länkar

Ljudmiljö (Hörsellinjen)

Hitta på sidan