Hållbart ledarskap

Stöd för hållbart ledarskap

2016-07-26

Arbetsmiljöverkets skärpta regler för en bättre organisatorisk och social arbetsmiljö ställer nya krav på ledarskapet. Nu kan chefer att använda sig av ett praktiskt arbetsmaterial för att utveckla sitt ledarskap och leva upp till kraven. 

Webbfråga

Du som jobbar, hur hittar du sommarkänslan?

 • Är utomhus mycket 36%  
 • Semesterliv på kvällen 25%  
 • Åker på minisemester 21%  
 • Svårt att hitta känslan 19%  
Totalt antalet röster: 53

Bildreportaget

Här växer människor

2016-05-26

Trädgårdssysslor, promenader, avspänning, bildarbete, hantverk och samtal är redskap för att hantera stress. På Gröna Rehab i Göteborg lär man sig att bromsa i tillvaron med hjälp av naturens läkande krafter och utan krav på slutresultat.

 • Bild: Jerker Andersson

 • Lena Benjegård, trädgårdsmästare, Anna Brissman, arbetsterapeut och Eva-Lena Larsson, biolog och verksamhetschef var med och startade Gröna Rehab för tio år sedan. Här trädgårdssysslar de med Dr Schmidtmans sockerdruva, en vindruva som klättrar över taket i ett uppvärmt uterum. I behandlingsteamet finns även en psykoterapeut och en sjukgymnast.

  Lena Benjegård, trädgårdsmästare, Anna Brissman, arbetsterapeut och Eva-Lena Larsson, biolog och verksamhetschef var med och startade Gröna Rehab för tio år sedan. Här trädgårdssysslar de med Dr Schmidtmans sockerdruva, en vindruva som klättrar över taket i ett uppvärmt uterum. I behandlingsteamet finns även en psykoterapeut och en sjukgymnast.

  Bild: Jerker Andersson

 • Arbetsterapeuten Anna Brissman poängterar att deltagarna inte får känna någon press. ”Här arbetar vi bland annat med pil som är ett spännande material till korgar och växtstöd.”

  Arbetsterapeuten Anna Brissman poängterar att deltagarna inte får känna någon press. ”Här arbetar vi bland annat med pil som är ett spännande material till korgar och växtstöd.”

  Bild: Jerker Andersson

 • Hit kommer livserfarna människor, ofta med liknande upplevelser av utbrändhet. Här kan man dela med sig av sina erfarenheter och få förståelse för sin situation och känna samhörighet. Inga yrkestitlar används och man presenteras med sitt förnamn.

  Hit kommer livserfarna människor, ofta med liknande upplevelser av utbrändhet. Här kan man dela med sig av sina erfarenheter och få förståelse för sin situation och känna samhörighet. Inga yrkestitlar används och man presenteras med sitt förnamn.

  Bild: Jerker Andersson

 • I arbetsterapin väcks den kreativa lusten. Till exempel med kavlingsteknik i lera och handarbete med olika växtmaterial. Att skapa avtryck från naturen har betydelse i läkeprocessen.

  I arbetsterapin väcks den kreativa lusten. Till exempel med kavlingsteknik i lera och handarbete med olika växtmaterial. Att skapa avtryck från naturen har betydelse i läkeprocessen.

  Bild: Jerker Andersson

 • ”Alla årstider har något att ge deltagarna, våren har mycket energi i sig och hösten kan upplevas som rofylld”, säger trädgårdsmästare Lena Benjegård.

  ”Alla årstider har något att ge deltagarna, våren har mycket energi i sig och hösten kan upplevas som rofylld”, säger trädgårdsmästare Lena Benjegård.

  Bild: Jerker Andersson

 • Vila och pausa i naturen är en viktig del i Gröna Rehabs behandlingsmetod. Deltagarna har avspänningsövningar och uppmanas att lyssna till sin kropp.

  Vila och pausa i naturen är en viktig del i Gröna Rehabs behandlingsmetod. Deltagarna har avspänningsövningar och uppmanas att lyssna till sin kropp.

  Bild: Jerker Andersson

 • Psykisk ohälsa är i dag den vanligaste orsaken till sjukskrivning. Till Gröna Rehab i Botaniska trädgården kommer anställda i Västra Götalandsregionen.

  Psykisk ohälsa är i dag den vanligaste orsaken till sjukskrivning. Till Gröna Rehab i Botaniska trädgården kommer anställda i Västra Götalandsregionen.

  Bild: Jerker Andersson