Hoppa till huvudinnehållet
Porträtt Camilla Kvartoft

Camilla Kvartoft, journalist, programledare för Agenda på SVT.

Bild: Martina Holmberg

Så gjorde vi

Hur hanterar du stress?

I många situationer är stress en positiv reaktion som man inte vill vara utan. Men när kraven blir större än förmågan att klara av dem blir stressen negativ. Vi har frågat fyra personer om hur de hanterar stress på jobbet.

 

"Jag kopplar av med en bra krimserie"

Porträtt Camilla Kvartoft
Camilla Kvartoft
Bild: Martina Holmberg

Camilla Kvartoft, journalist, programledare för Agenda på SVT, Stockholm

Du verkar alltid så lugn i rutan. Hur gör du?

– Det handlar dels om erfarenhet, ju fler timmar man har sänt desto tryggare blir man. Men framför allt handlar det om att ha gjort ett bra förberedelsearbete tillsammans med min redaktion. När jag har förberett mig väl känner jag mig redo att hantera även det oförutsägbara som kan dyka upp i direktsändning.

Hur reagerar du om något sådant händer?

– Då går jag snarare ner i varv och ser det nästan som en utmaning. Det kan jag göra eftersom jag har tänkt ut olika scenarios i förväg och förberett mig för dem.

Hur varvar du ner efter en direktsändning?

– Jag brukar alltid kolla in sociala medier för att se reaktionerna på programmet. Sedan är det skönt att cykla hem eller varva ner med en hundpromenad. Innan jag lägger mig tar jag något litet att äta och sedan somnar jag ofta direkt, men kan vakna tidigt dagen därpå. Det ser jag som kroppens svar på att jag har varit uppe i varv och har ett jobb som kräver mycket simultanförmåga. 

Vad får dig att stressa av?

– Ridning är min terapi. Det får mig att rensa skallen efter intensiva jobbperioder. Men jag gillar också att sjunka ner i soffan och titta på någon bra krimserie. Det är den ultimata återhämtningen för mig.

 

"Det är skönt med lite adrenalin"

Porträtt Hasse Brontén
Hasse Brontén
Bild: Bengt Alm

Hasse Brontén, ståuppkomiker och programledare, Stockholm

Innan du blev komiker var du polis i 15 år. Finns det likheter i stressnivå i de två yrkena?

– Absolut! Ibland när jag ska upp på scenen känner jag att kroppen reagerar med liknande stresspåslag som när jag var polis och skulle bryta mig in i en lägenhet eller var i någon annan svår situation. Pulsen ökar, jag är mer på tå och får extra fokus. Lustigt hur kroppen reagerar likadant trots att det värsta som kan hända en komiker är att ingen skrattar.

Hur hanterar du stressen?

– Om man har blivit utsatt för mycket adrenalintryck går det ju inte ur kroppen direkt. Som polis hade vi medarbetarsamtal efter svåra händelser. I dag är det min fru som får ta hand om min debriefing efter ett gig då jag kan ha svårt att gå ner i varv direkt och behöver babbla om hur kvällen var. Men i dag är det förstås oftast lite mer positiv stress.

Du utsätter dig för stress varje gång du går upp på scen. Blir du någonsin van?

– Visst vänjer man sig en del med åren, men jag tycker också att det är lite skönt med en touch av adrenalin. Det finns en slags hatkärlek i det – varför gå upp på scen när det finns en risk att folk buar? Ändå gör jag det för jag älskar jobbet.

 

"Stressen kan bli en slags morot"

Porträtt Estella Nyberg
Estella Nyberg
Bild: Julia Sjöberg

Estella Nyberg, restaurangchef på McDonald´s i Nordstan, Göteborg.

När är ditt jobb som mest stressigt?

– Tidsmässigt är det som mest att göra under lunch- och middagspeaken. Då är det flest kunder och högst tryck, men har man förberett sig bra är det ändå inte så stressigt. Däremot kan det bli stressigt om många är sjuka, om vi får mycket fler kunder än beräknat eller om något i driften inte funkar som det ska.

Vad gör du för att hantera de situationerna?

– Mycket handlar om förberedelse och att ha förutsett ”farozonerna” som kan uppstå när det är mycket att göra. Om det väl händer något oförutsett tar jag ett djupt andetag, behåller lugnet och försöker sprida god energi till mitt team. Då kan stressen nästan bli som en morot för oss alla att klara den här situationen tillsammans.

Hur varvar du ner efter ett riktigt stressigt pass?

– För mig är det viktigt att ha mycket energi på jobbet, men det betyder också att jag måste släppa jobbet när jag går hem för att kunna ladda om till nästa pass. Det gör jag bland annat genom träning och andra fritidsintressen. Men det handlar även om att ha bra medarbetare som jag litar på och som jag tryggt kan lämna över jobbet till när jag själv går hem.

 

"Jag fokuserar på ett samtal i taget"

Porträtt Oliver Sjöström
Oliver Sjöström
Bild: Tomas Bergman

Oliver Sjöström, SOS-operatör och teamledare, SOS Alarm, Luleå.

Ditt jobb handlar om att ta snabba beslut under stor press. Hur hanterar man det?

– När jag tar ett samtal kopplar jag bort allt annat. Då ligger mitt fokus helt hos personen jag försöker hjälpa. När vi har pratat klart kommer verkligheten tillbaka och jag kan ta nästa samtal. Även om trycket är hårt och kön är lång måste vi fokusera på ett samtal i taget och ägna oss 100 procent åt det. Något annat går inte.

Kan du släppa jobbet efter ett tufft pass?

– Ja, jag släpper jobbet så fort jag går ut genom dörren. Det låter kanske lite konstigt men jag tror att man måste göra det om man ska orka i längden. Sen finns det självklart samtal som har nålat sig fast i hjärnan som jag har grubblat på. Men rent generellt är jag bra på att släppa för jag är trygg med att jag har gett allt under mitt pass.

Vad är ditt bästa tips för att klara av stress på jobbet?

– Förutom att jag har väldigt bra kollegor som jag kan prata med om allt så tror jag även att det är viktigt att ta vara på sin lediga tid för att må bra. Själv tycker jag om att jaga och vara ute i naturen med vänner och familj. Det gör att jag orkar med även tuffare dagar och nätter på jobbet.

bild på Karin Cedronius

Karin Cedronius

Mer om Så gjorde vi

Senaste om Mer om arbetsmiljö