Hoppa till huvudinnehållet

– Hundarna betyder allt, jag har till och med en bild på dem hemma på kylskåpet, säger Hasse samtidigt som Flamma ger honom en blöt puss.

Bildreportaget

Färre larm när vårdhundarna varit på besök

Petra Beck är utbildad vårdhundförare på Vårdhundskolan och Flamma och Mini är hennes vårdhundar. – Hundar behövs i vården. Larmen på nätterna minskar när vi har varit där på dagen och det tas inte lika mycket ångestdämpande mediciner, säger hon. 

Text och bild: Christian Andersson

Det behövs ingen tombola för att spela bingo. Den uppgiften löser Flamma och Mini, två japanska spetsar tillika vårdhundar. Tillsammans med Petra Beck bildar de ett vårdhundteam och en gång i veckan besöker de Centrumträffen i Ljungbyhed, en mötesplats för dementa. 

– Oavsett hur dementa de är så minns de hundarna, man ser på kroppspråket hur mycket de betyder för dem, säger Petra. 

Petra ringer alltid och stämmer av inför ett besök. Hon växlar hundar utifrån de behov som finns. 

– Flamma är mer chill och funkar väldigt bra med äldre och i den palliativa vården då mycket handlar om att minska oro. Mini är mer tjo och tjim och bra på att få igång personer som behöver röra på sig, säger Petra. 

Att gömma godis och låta hundarna leta upp det är ett återkommande inslag på Centrumträffen. Sohaeb Hadeed tittar nyfiket på när Flamma hittar godiset som Arne har gömt i sin bröstficka. 

– Jag har världens bästa jobb som får arbeta tillsammans med mina allra bästa vänner. Och när jag går hem på kvällen känner jag att jag verkligen har gjort skillnad för andra människor, säger Petra.

Vårdhundteam finns på olika platser i Sverige och fungerar som ett komplement till den traditionella vården. Två gånger i veckan hjälper Petra Maria Wennström. Ofta börjar de med en promenad i den intilliggande skogen för att sedan göra olika övningar med hundarna. 

– Det är det bästa på hela veckan när Petra och hundarna kommer, säger Maria. 

Petra är anställd i Resursteamet i Klippans kommun. Den ettåriga utbildningen till vårdhundförare föregicks av en utbildning till undersköterska. Det är ett krav från Vårdhundskolan att eleverna ska vara utbildade inom vård, skola eller omsorg.  

Maria har gömt godis som Flamma får nosa reda på. Det syns på långt håll att de båda trivs i varandras sällskap. I vanliga fall håller Petra alltid i kopplet, men med Maria gör hon ett undantag.  

– Flamma och Mini ger så mycket kärlek och är så varma och gosiga, säger Maria. 

Vårdhundskolan i Marieholm utanför Eslöv drivs sedan 2017 av Lena-Maria Lundberg och David Svennelid, båda med många års erfarenhet som professionella hundexperter. Eleverna på skolan består bland annat av undersköterskor, psykologer, fysioterapeuter, lärare och kuratorer. 

– Det finns många människor som den vanliga vården har svårt att nå och där vårdhundarna kommer in och hittar nyckeln till dem, säger David. Lena-Maria har jobbat med hundar inom barn- och ungdomspsykiatrin och sett vilken stor skillnad hundarna gör för barnen och ungdomarna där. 

– Ibland behövs det där lilla extra för att hamna rätt i början på livet och ibland kan hundarna göra den skillnaden, säger Lena-Maria. 

Babar är populär både bland barn och labradorer. Här är det hunden Theo som håller hårt i sitt gosedjur. Lena-Maria har jobbat mycket med lästräning för barn i utsatta områden och då används gosedjur av kända bokprofiler. Allt för att skapa läslust och nyfikenhet för olika böcker. Hundens uppgift blir då att välja vilken bok som ska läsas genom att hämta ett gosedjur.

Bordercollien Thessie springer efter David och swishar genom röret utan problem. Alla hundar som kommer ut i vården genom hundskolan har genomgått ett lämplighetstest där miljöträning är en del av utbildningen. Det är också jätteviktigt för oss att hundarna har kul, säger Lena-Maria. Vårdhundskolan finns även i Göteborg och Uppsala. Vårt mål är att sprida kunskapen och nyttan med vårdhundar. Vi jobbar med att göra skillnad för människor med olika behov, både fysiska och kognitiva, säger David.

Mer om Bildreportaget

Senaste om Mer om arbetsmiljö