Hoppa till huvudinnehållet

Man tänker ofta ”så här ska jag sitta” och om jag inte gör det så är jag dålig. Det blir en rätt-och-fel-aspekt när det i själva verket inte finns några perfekta ställningar.

Bild: Istock

Ergonomi

Gerillaergonomi – våga sitta lite fult

Mindre stress, färre pekpinnar och framför allt – mer variation. Det är några av ergonomen Tommy Wiléns tips på hur vi ska arbeta för att slippa få problem med skador och smärta till följd av dåliga arbetsställningar.

Höj- och sänkbara skrivbord, en korrekt inställd kontorsstol och träning i bra lyftteknik. Det finns många sätt att förbättra ergonomin på arbetsplatsen. Men även om teknik och rätt utrustning är viktigt är det beteendet som gör den stora skillnaden, enligt ergonomen Tommy Wilén.

Porträtt Tommy Wilén
Tommy Wilén, ergonom
Bild: Marie Wilén

– Ett av de stora problemen i arbetslivet i dag är att vi har jobb som är väldigt specialiserade. Antingen jobbar du på ett kontor och sitter mycket stilla eller så har du ett jobb där du lyfter tungt hela dagarna. En av de viktigaste sakerna för oss människor är variation. Gör vi samma sak för länge spelar det ingen roll vad vi gör, vi kommer inte må bra av det, säger han.

Försök få in pauser och vila under arbetsdagen

För den som har ett fysiskt tungt jobb handlar variation om att få in pauser och vila kroppen – och i den mån det går undvika stress.

– Inom industrin är det största problemet arbetstempot. Du kan lära ut rätt lyftteknik till folk men så lyfter de inte rätt ändå. Dels kan det finnas en kultur där det anses coolt att lyfta fel men ofta handlar det om stress. När vi är stressade börjar vi slarva. Det funkar bra ett tag kanske men en dag så pajar ryggen, säger Tommy Wilén.

Sluta prata om korrekta sittställningar

För den som sitter på kontor är pauser från stillasittandet viktigare än att ha en korrekt inställd kontorsstol, enligt Tommy Wilén. Han ger heller inte så mycket för så kallade ergonomiska sittställningar.

 – Det finns en fara med att prata om korrekta sittställningar eftersom det kan skapa en rädsla för alternativen. Man tänker att ”så här ska jag sitta” och om jag inte gör det så är jag dålig. Det blir en rätt-och-fel-aspekt när det i själva verket inte finns några perfekta ställningar. Vill du lägga dig på soffan med datorn bredvid dig en stund – gör det. Det funkar antagligen bra ett tag, det viktigaste är att du inte gör det för länge.

Synen på återhämtning som något som man ska ta på sin fritid behöver förändras.

Under pandemin pekades hemarbetet ut som en ergonomisk risk men Tommy Wilén tycker att den bilden behöver nyanseras och har myntat begreppet ”gerillaergonomi”. Det handlar om att ta det man har till hands och göra det bästa av situationen. Att våga sitta ”lite fult” och veta att kroppen inte går sönder av det så länge man varierar.

– Utrustningsmässigt så är hemmakontoret ofta sämre, men att jobba hemifrån öppnar för att kunna ta pauser och smita ifrån en stund. Att ta en paus och vattna blommorna, tömma diskmaskinen, lägga sig i sängen en stund och läsa mejl – det är jättebra, säger Tommy Wilén och tillägger:

– Synen på återhämtning som något som man ska ta på sin fritid behöver förändras.

FAKTA

Ergonomi på kontoret

  •  Variation är det viktigaste för våra kroppar. Det finns ingen ställning som är perfekt.
  •  Variera sittande med stående, liggande, gående.
  •  Om du har ett höj- och sänkbart skrivbord, höj skrivbordet innan du lämnar kontoret för dagen eller innan du går på lunch. Vi människor är lata av naturen och chansen att du ställer dig upp och jobbar ökar om skrivbordet redan är höjt när du kommer.
  •  Välj promenadmöten när det är möjligt.
  •  Gör promenadmöten bokningsbara i Outlook.
  •  Chefer har en viktig roll i att förändra kulturen på arbetsplatsen. Om chefen står upp på möten ökar chansen att medarbetarna också gör det.
FAKTA

Ergonomi i fysiskt tunga jobb

  • Variation är det viktigaste för våra kroppar. Varva det fysiskt tunga arbetet med pauser och vila.
  •  Träna på bra lyftteknik.
  •  Sänk arbetstempot. Stress gör lätt att vi tar genvägar och lyfter fel.
  •  Lyssna på din kropp.
bild på Katharina Hedström

Katharina Hedström

Mer om Ergonomi

Senaste om Hälsa