Många lastbilschaufförer dog på jobbet
Publicerat 10 januari 2017
De arbetsrelaterade dödsolyckorna har minskat de senaste fyra åren, men ändå fick 43 personer sätta livet till i arbetsplatsolyckor 2016. Fordon var inblandade i 62 procent av dödsfallen.
Lastbilschaufför är den yrkesgrupp som drabbades av flest dödsolyckor förra året. Totalt omkom nio lastbilschaufförer 2016 och tio år 2015. Det visar Arbetsmiljöverkets preliminära statistik över arbetsrelaterade dödsolyckor.
Martin Miljeteg, ansvarig för arbetsmiljö och trafiksäkerhet på Transportarbetareförbundet, kan inte se någon direkt orsak till att lastbilschaufförer sticker ut i statistiken.
– Jag har inget svar på det i dag. Men det är oerhört viktigt att när man får ett nytt jobb så ska man få en bra introduktion. Och vi vet att branschen utsatts för stenhård konkurrens, att social dumpning pågår och att mindre folk gör mer jobb i dag och att stressen ökar, säger Martin Miljeteg till tidningen Arbetet.
Men även andra yrkesgrupper har drabbats av dödsolyckor där fordon är inblandade. I januari förra året avled en personlig assistent efter en krock och i april blev en städerska påkörd av en lastbil på ett fabriksområde.
Andra utsatta yrkesgrupper när det gäller dödsolyckor är lantbrukare, bygg- och anläggningsarbetare samt brandmän. Även när det gäller lantbrukare och brandmän är fordon inblandade och påkörningsolyckor är vanliga.
Till Arbetsmiljöverkets statistik över dödsolyckor:

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Fortsatt många fallolyckor
Arbetsolyckor och arbetsskador • Fall från höjd är fortfarande en av byggbranschens mest allvarliga olycksrisker. Nu inleder Arbetsmiljöverket en nationell tillsynsinsats.
-
Så får sommarjobbare en säkrare start
Unga • Att utse en handledare som går igenom risker och säkerhet är ett sätt att förebygga att unga skadar sig på sommarjobbet.
-
Karpaltunnelsyndrom orsakas ofta av jobbet
Arbetsolyckor och arbetsskador • För fyra av tio som får karpaltunnelsyndrom går det att hitta orsaker i arbetet. Men det går att förebygga risken att drabbas med till exempel pauser och vila.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Fortsatt många fallolyckor
Arbetsolyckor och arbetsskador • Fall från höjd är fortfarande en av byggbranschens mest allvarliga olycksrisker. Nu inleder Arbetsmiljöverket en nationell tillsynsinsats.
-
Så gjorde de tågresan till en fördel i jobbet
Grön omställning • Forskare vid Uppsala universitet har hittat en metod för att kombinera tågresor med produktivt djuparbete.
-
Asbest i puts – dolt hot vid renovering
Arbetssjukdomar • Nytt fynd av asbest i puts väcker oro. Experter varnar för dolda risker vid renovering och uppmanar till noggrann provtagning i äldre byggnader.