Bild: Pixabay
Många missar explosionsrisker
Publicerat 11 april 2019
Åtta av tio arbetsplatser missar att förebygga risker med luftbehållare, tryckkokare och andra föremål som kan explodera om de hanteras på ett felaktigt sätt. Det visar en inspektion som Arbetsmiljöverket gjort.
Totalt har 1 400 arbetsplatser inom fastighetsförvaltning, sjukvård, centralkök och tillverkningsindustri fått besök av Arbetsmiljöverket. Inspektionsinsatsen visar att åtta av tio arbetsplatser missar att förebygga risker med trycksatta anordningar. Många arbetsplatser, och i synnerhet små arbetsgivare, saknar kunskap om hur de ska skötas och kontrolleras samt var man bäst placerar dem.
– Arbetsgivarna måste ha stenkoll på de här riskerna. Ingen ska få utsättas för de starka tryckvågor och delar som kan slängas ut om trycksatta luftbehållare, tryckkokare, gasflaskor och anordningar som bär högt tryck exploderar, säger Enver Berisha, projektledare på Arbetsmiljöverket, i en kommentar.
Några bra frågor att ställa sig enligt Enver Berisha är om den trycksatta anordningen fungerar som den ska, om den är oskadd samt om ventiler och nödstopp fungerar som de ska.
Minska riskerna
- Finns en förteckning på alla trycksatta anordningar?
- Har riskerna och det skick de trycksatta anordningarna är i undersökts och bedömts?
- Genomförs en första kontroll samt regelbundet återkommande kontroller av de trycksatta anordningarna?
- Finns dokumenterade rutiner för fortlöpande tillsyn?
- Har kontroll av åtgärderna genomförts för att förbygga allvarliga händelser i form av explosioner?
Källa: Arbetsmiljöverket
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Säkerhet
-
Stress bakom många olyckor
Arbetsmiljöarbete • Varje år dör över 700 svenskar på grund av brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, enligt forskaren Rachael Berglund vid Mälardalens universitet.
-
Att säkra verktygen räddar liv på bygget
Säkerhet • Att tappa ett verktyg när man jobbar på hög höjd är vanligt. Men genom en så enkel åtgärd som att fästa verktyg i bältet eller selen kan man rädda både människoliv och säkerställa att byggnader och material på marken inte får skador.
-
Så skyddar du dig mot blixten på utejobbet
Säkerhet • Verner Cooray, expert på åska, tipsar om vad man ska tänka på om man jobbar utomhus och blir överraskad av åska.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Otydligt vem som ansvarar för den digitala miljön
Digitalisering • Många arbetsgivare är medvetna om att digitala system och arbetssätt har stor påverkan på arbetsmiljön i stort. Men fortfarande är det många som missar att riskbedöma och att ha en tydlig ansvarsfördelning. Det visar en stor inspektionsinsats av den digitala arbetsmiljön som Arbetsmiljöverket gjort.
-
Samma misstag upprepas vid dödsolyckor
Arbetsolyckor och arbetsskador • Hittills i år har 37 personer dött på jobbet, enligt preliminära siffror från Arbetsmiljöverket. Inom tillverkningsindustrin har trenden länge varit positiv, men nu ökar antalet olyckor igen.
-
Fler pratar om mens och klimakteriet på jobbet
Jämställdhet • Bättre arbetsmiljö, lägre sjukfrånvaro och ökad produktivitet. Det är några fördelar med att göra mens- och klimakteriefrågor till en del av arbetsmiljöarbetet, enligt Josefin Persdotter och Rebecka Hallencreutz som tagit fram en forskningsbaserad handbok med konkreta tips på hur organisationer kan jobba systematiskt med frågorna.