Lär av flyget för att förebygga dödsolyckor
Publicerat 8 maj 2017
Tillbudsrapportering är inte det bästa sättet att förebygga arbetsrelaterade dödsolyckor på. Det hävdar professorerna Bengt Järvholm och Ulf Björnstig som för Arbetsmiljöverkets räkning gjort en kunskapssammanställning om dödsolyckor på jobbet.
Sedan 1950-talet har de arbetsrelaterade dödsolyckorna i Sverige minskat med 90 procent. I genomsnitt drabbas 1 av 100 000 personer av en dödsolycka i arbetet och 1 av 500 av en allvarlig arbetsolycka (till allvarliga olyckor räknas sådana som kräver mer än 14 dagars sjukskrivning).
Orsakerna bakom de allvarliga arbetsolyckorna är inte samma som orsakerna bakom dödsolyckorna, sa Bengt Järvholm, professor i yrkes- och miljömedicin vid Umeå universitet när han presenterade kunskapssammanställningen vid ett seminarium i Stockholm arrangerat av Arbetsmiljöverket.
– Därför tror vi att tillbudsrapportering kanske inte är det smartaste sättet att förebygga dödsolyckor på. Vi vet helt enkelt inte om den klassiska pyramiden stämmer som säger att ett visst antal tillbud leder till ett visst antal arbetsolyckor och att det i sin tur säger något om risken för dödsolyckor.
En slutsats i kunskapssammanställningen är att istället för tillbudsrapportering fokusera på vilka branscher som är värst drabbade och fundera på olika tekniska förbättringar där.
Det gäller exempelvis fordonsolyckor som utgör cirka hälften av alla dödsolyckor. Många dödsolyckor på vägar sker när personbilar kolliderar med lastbilar. En teknisk förbättring skulle kunna vara att utrusta lastbilar och andra tunga fordon med deformationszoner så att inte personbilarna får ta hela smällen vid en kollision. En annan förbättring kan vara att se till att alla tjänstebilar har högsta säkerhetsklass samt är utrustade med alkolås. Fall från hög höjd är en annan vanlig orsak bakom arbetsrelaterade dödsolyckor. Här skulle tekniska förbättringar av ställningarna kunna vara ett sätt att förebygga, enligt Bengt Järvholm.
– Jag tror det finns mycket att lära av flyget och andra områden där man minskat dödsolyckorna kraftigt. Inom flyget råder mycket strikta säkerhetsrutiner. Tillbudsrapportering används för att upptäcka om medarbetare inte följer de rutiner som finns. Den som rapporterar om medarbetare som inte gör som de ska får beröm.
Kunskapssammanställningen visar också att nio av tio dödsolyckor drabbar män. Äldre är mer utsatta än yngre. Fler än hälften av de män som dog i arbetsolyckor mellan 2010 och 2014 var äldre än 50 år. En förklaring till det kan vara att äldre får svårare skador än yngre och därmed löper större risk att avlida till följd av skadorna.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Samma misstag upprepas vid dödsolyckor
Arbetsolyckor och arbetsskador • Hittills i år har 37 personer dött på jobbet, enligt preliminära siffror från Arbetsmiljöverket. Inom tillverkningsindustrin har trenden länge varit positiv, men nu ökar antalet olyckor igen.
-
Att säkra verktygen räddar liv på bygget
Säkerhet • Att tappa ett verktyg när man jobbar på hög höjd är vanligt. Men genom en så enkel åtgärd som att fästa verktyg i bältet eller selen kan man rädda både människoliv och säkerställa att byggnader och material på marken inte får skador.
-
Många brister vid lastning och lossning
Arbetsolyckor och arbetsskador • Tre av fyra åkerier som levererar material till byggarbetsplatser har brister i sitt systematiska arbetsmiljöarbete.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Otydligt vem som ansvarar för den digitala miljön
Digitalisering • Många arbetsgivare är medvetna om att digitala system och arbetssätt har stor påverkan på arbetsmiljön i stort. Men fortfarande är det många som missar att riskbedöma och att ha en tydlig ansvarsfördelning. Det visar en stor inspektionsinsats av den digitala arbetsmiljön som Arbetsmiljöverket gjort.
-
Samma misstag upprepas vid dödsolyckor
Arbetsolyckor och arbetsskador • Hittills i år har 37 personer dött på jobbet, enligt preliminära siffror från Arbetsmiljöverket. Inom tillverkningsindustrin har trenden länge varit positiv, men nu ökar antalet olyckor igen.
-
Fler pratar om mens och klimakteriet på jobbet
Jämställdhet • Bättre arbetsmiljö, lägre sjukfrånvaro och ökad produktivitet. Det är några fördelar med att göra mens- och klimakteriefrågor till en del av arbetsmiljöarbetet, enligt Josefin Persdotter och Rebecka Hallencreutz som tagit fram en forskningsbaserad handbok med konkreta tips på hur organisationer kan jobba systematiskt med frågorna.