Bild: Julia Sjöberg
Chefen påverkar säkerheten
Publicerat 24 maj 2018
Att som chef involvera medarbetare i arbetet och själv följa regler för säkerhet – det är bra för säkerheten på byggarbetsplatser. Det visar forskning från Göteborgs universitet.
Är du chef är det alltså viktigt att förstå att ditt beteende gör skillnad.
– Det har betydelse vad chefer gör. Det påverkar hur yrkesarbetare kommer förhålla sig till säkerhet, hur de deltar i förebyggande åtgärder och även hur olyckor rapporteras, säger psykologen Martin Grill, forskare vid Göteborgs universitet, vars avhandling handlar om säkerhet i svenska och danska byggindustrin.
Och det är framför allt två typer av ledarskap som tycks påverka säkerheten positivt: det involverande och det regelorienterade – där det sistnämnda inte bara innebär att ha regler utan även att planera och som chef själv följa dessa regler. I Martin Grills studier hade arbetsplatser med den typen av chefer både färre olyckor och ett bättre säkerhetsklimat.
– Men för att ett säkerhetsklimat ska resultera i bättre beteenden så räcker det inte med ett regelorienterat ledarskap, då krävs det att yrkesarbetare också blir involverade. Att efterfråga synpunkter och bemöda sig att lyssna på förslagen som kommer, att inte bara berätta att vi ska bygga en vägg utan också fråga hur vi ska bygga den.
En av studierna som Martin Grill genomfört handlar också om hur elever på bygg- och anläggningsprogram på gymnasiet ser på ledarskap. Resultatet visar att synen förändrades under utbildningens gång; med tiden tyckte allt fler elever att en bra chef var lika med en som involverade medarbetarna. Förändringen var störst hos de som under praktikperioden träffat på involverande chefer eller handledare.
– Vi tror det här speglar både föreställningar och förväntningar som har betydelse för ledarskapskulturen i branschen, eftersom ledarskap är en interaktion mellan de som leder och de som blir ledda och eftersom de flesta som blir chefer också gått de här utbildningarna.
Men samtidigt visade observationsstudier av chefer att endast en mindre andel chefer, 18 procent, hade ett involverande ledarskap. Och en mycket större andel chefer, över 60 procent av de som observerades, hade ett mer renodlat regelorienterat ledarskap.
– Även om det involverande ledarskapet finns med är det inte det man använder mest, men kanske det man borde göra mer av, säger Martin Grill.
Carin Hedström
Mer om Säkerhet
-
Stress bakom många olyckor
Arbetsmiljöarbete • Varje år dör över 700 svenskar på grund av brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, enligt forskaren Rachael Berglund vid Mälardalens universitet.
-
Att säkra verktygen räddar liv på bygget
Säkerhet • Att tappa ett verktyg när man jobbar på hög höjd är vanligt. Men genom en så enkel åtgärd som att fästa verktyg i bältet eller selen kan man rädda både människoliv och säkerställa att byggnader och material på marken inte får skador.
-
Så skyddar du dig mot blixten på utejobbet
Säkerhet • Verner Cooray, expert på åska, tipsar om vad man ska tänka på om man jobbar utomhus och blir överraskad av åska.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Chefers attityder till psykisk ohälsa påverkar möjligheten till stöd
Psykisk hälsa • Den som drabbas av depression, utmattning eller ångest har större möjligheter att få stöd på arbetsplatsen om chefen har en öppen och förstående attityd.
-
Information och stöd viktigt vid varsel
Chef • Det finns metoder att använda för att göra situationen så bra som möjligt vid varsel och uppsägningar på företaget.
-
Mellanchefen – jobbets kameleont
Chef • Mellancheferna ska vara lojala mot ledningen samtidigt som de ska stå på medarbetarnas sida. Det kan leda till stress och sämre ledarskap, visar en ny studie.