Bild: Pop zebra
Så kan säkerhetskulturen bli bättre
Publicerat 20 maj 2020
Trots att säkerhet är högsta prioritet för många företag inom industrin inträffar det arbetsskador och allvarliga tillbud. IVL Svenska Miljöinstitutet har i en ny rapport försökt ta reda på orsakerna till det.
Industriarbetsgivarna har satt upp en nollvision för olyckor och ohälsa på arbetsplatser inom stålindustrin samt massa- och pappersindustrin. IVL Svenska Miljöinstitutet har i en ny studie undersökt varför olyckor sker trots ett väl utvecklat arbetsmiljö- och säkerhetsarbete. Studien bygger på studiebesök på ett antal företag samt intervjuer med personer som har olika arbetsmiljöuppdrag på företagen.
Resultatet visar att en del företag präglas av osäkra attityder och en machokultur som leder till en svag säkerhetskultur. Företag där säkerhet är en fråga om prioriteringar tar också fler risker.
– Säkerhet får inte vara en prioriteringsfråga utan det ska vara en grundläggande värdering som genomsyrar all verksamhet och som finns med i alla beslut. En medarbetare ska aldrig behöva fundera över om det är accepterat att ta en risk eller inte, säger Maria Vigren på IVL.
För att minska antalet tillbud och olyckor måste säkerhet vara högsta prioritet på företaget. Det behövs samverkan mellan ledningen på alla nivåer och medarbetarna.
– Det är också viktigt att involvera medarbetarna i säkerhetsarbetet. Det ska inte finnas otydligheter kring varför och hur olika arbetsmiljö- och säkerhetsaktiviteter ska genomföras, säger Maria Vigren.
Utifrån resultaten har rapporten tagit fram ett antal rekommendationer för en hållbar säkerhetskultur och för att komma närmare nollvisionens mål. Projektet är finansierat av AFA Försäkring.
Skapa en bra säkerhetskultur
- Säkerhet behöver alltid finnas med som en grundläggande värdering i allt arbetsmiljöarbete och i alla beslut.
- Fokusera på de beteenden som är viktiga och nödvändiga för att nå en hög säkerhet och se till att det finns kunskap om hur dessa implementeras i organisationen.
- Organisationen ska arbeta för att alla aktivt bryr sig om sin egen och andras säkerhet.
- Ett bra resultat kräver delaktighet från all personal och samverkan med skyddsombud, arbetsmiljöspecialister och övriga inom arbetsmiljöorganisationen.
Källa: IVL Svenska Miljöinstitutets rapport Nollvisionen
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Säkerhet
-
Stress bakom många olyckor
Arbetsmiljöarbete • Varje år dör över 700 svenskar på grund av brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, enligt forskaren Rachael Berglund vid Mälardalens universitet.
-
Att säkra verktygen räddar liv på bygget
Säkerhet • Att tappa ett verktyg när man jobbar på hög höjd är vanligt. Men genom en så enkel åtgärd som att fästa verktyg i bältet eller selen kan man rädda både människoliv och säkerställa att byggnader och material på marken inte får skador.
-
Så skyddar du dig mot blixten på utejobbet
Säkerhet • Verner Cooray, expert på åska, tipsar om vad man ska tänka på om man jobbar utomhus och blir överraskad av åska.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.
-
Stress bakom många olyckor
Arbetsmiljöarbete • Varje år dör över 700 svenskar på grund av brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, enligt forskaren Rachael Berglund vid Mälardalens universitet.