Publicerad 25 april 2017

Chefer som extremtränar skapar press

Ledarskap

Att träna inför extrema idrottsutmaningar, som en svensk klassiker eller Ironman, har blivit allt vanligare. I synnerhet gäller det män som har höga chefsposter. De bygger sin chefsidentitet på idrottandet och riskerar att premiera medarbetare som delar deras intresse, enligt en ny avhandling.

Foto: privat

– Inom ledarskapsforkning är det vanligt att man tittar på hur chefers beteende på arbetsplatsen påverkar medarbetarna. Men väldigt lite har sagts om hur livsstilsrelaterat beteende kan kopplas till hur chefer agerar och till deras identitet som chefer, säger Janet Johansson vid Stockholm Business School/Företagsekonomiska institutionen på Stockholms universitet.

I sin avhandling har hon intervjuat ett antal höga chefer som idrottar mycket för att ta reda på hur det påverkar deras ledarskap. En slutsats i avhandlingen är att de sportiga toppcheferna kopplar ihop sin träning med sin identitet som ledare.

– Det finns ett nytt tänkande som går ut på att en framgångsrik chef är en chef som har ett starkt varumärke. De skapar sin berättelse om sin sportiga livsstil och antyder indirekt att det gör dem till bra chefer. Därför kan en vd ägna en del av sin dag åt träning istället för att vara på kontoret. De använder olika uthållighetssporter som en indikation för viktiga ledarskapskompetenser.

Men det är viktigt att ha lite perspektiv på träningen anser Janet Johansson och se det för vad det är- nämligen en trend i vår tid.

– Tidigare skulle chefen ta en drink och en cigarr. I dag är det inne att vara hälsosam. Hälsotrenden är också något specifikt för de nordiska länderna. I stort sett alla försöker i någon mån leva hälsosamt här. För mig som kommer från ett annat land blir det väldigt tydligt, säger Janet Johansson.

Ledarnas träningsintresse har en stor påverkan på företagskulturen anser Janet Johansson.

– De sportiga cheferna bedömer inte bara sig själva utifrån de här idealen utan även andra. De vill, av välvilja, gärna påverka alla andra att bli lika hälsosamma och aktiva som de själva är. Men de initierar på så sätt också en urvalsprocess som potentiellt kan leda till upphöjning av vissa människor och uteslutande av andra, säger Janet Johansson.

Länk till avhandlingen "Sweat is weekness leaving the body":

Marianne Zetterblom Marianne Zetterblom Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom Marianne Zetterblom Chefredaktör 08-402 02 52

Taggar: ChefLivsstil

  • theresa
  • / 02:36, 27 juni 2017
  • /

  Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal bröt han upp med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskrock som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag Mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavaren som hjälpt mig med mitt eget problem. Email: drogunduspellcaster@gmail.com du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.

  1) kärleksspell
  2) Lost Love Spells
  3) Skilsmässa Spells
  4) Äktenskapsstavar
  5) bindande stavning
  6) Breakup Spells
  7) Förvisa en tidigare älskare
  8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
  9) vill tillfredsställa din älskare
  Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
  Genom drogunduspellcaster@gmail.com

Skriv din kommentar

Kommentarer är tillåtna till 2017-10-25
Regler för kommentarer

Webbfråga

Hur gör du med mejlen på semestern?

 • Kollar inte mejl 56%  
 • Tittar ibland 33%  
 • Smygmejlar 4%  
 • Mejlar som vanligt 6%  
 • Har inte mejl i jobbet 0%  
Totalt antalet röster: 48