Lustgas

Riskerna med lustgas kartläggs

2017-01-18

Tandvårdspersonal riskerar att utsättas för höga nivåer av lustgas när de behandlar patienter. Gasen påverkar det centrala nervsystemet och kan leda till minskad fertilitet. Nu ska Arbets- och miljömedicin i Örebro kartlägga problemet och ta fram råd och rutiner som minskar exponeringen.

Webbfråga

Nyårslöfte eller inte, vad vill du helst fokusera på 2017?

 • Träning 21%  
 • Äta nyttigt 11%  
 • Sova bättre 12%  
 • Skratta mer 33%  
 • Självkännedom 14%  
 • Inget 9%  
Totalt antalet röster: 163

Bildreportage

Hon jobbar med sin hobby

2016-12-05

Nina Hemmingsson är känd för sina satiriska serier. Till skillnad från många andra serietecknare som hämtar sitt stoff från världen runtomkring gräver hon mest i sig själv för att hitta kreativiteten.

 • Ofta använder Nina bara en enda ruta för att skildra relationer, könsroller och existentiell ångest. ”Ofta kommer kreativiteten ur ganska negativa känslor, då jag är ledsen eller arg.”

  Ofta använder Nina bara en enda ruta för att skildra relationer, könsroller och existentiell ångest. ”Ofta kommer kreativiteten ur ganska negativa känslor, då jag är ledsen eller arg.”

  Bild: Linus Meyer

 • Nina på besök i Seriegalleriet på Södermalm i Stockholm där hon ställer ut sina verk. Många röda lappar sitter klistrade under de teckningar och original som är sålda. Verken säljs för allt mellan 800 och 4300 kronor.

  Nina på besök i Seriegalleriet på Södermalm i Stockholm där hon ställer ut sina verk. Många röda lappar sitter klistrade under de teckningar och original som är sålda. Verken säljs för allt mellan 800 och 4300 kronor.

  Bild: Linus Meyer

 • – Det bästa med mitt jobb är att jag jobbar med min hobby. Jag vet inte vad jag skulle göra eller om jag skulle överleva om jag inte tecknade. Även om jag inte jobbar så sitter jag och ritar, så det är svårt att definiera när jag jobbar och när jag inte jobbar.

  – Det bästa med mitt jobb är att jag jobbar med min hobby. Jag vet inte vad jag skulle göra eller om jag skulle överleva om jag inte tecknade. Även om jag inte jobbar så sitter jag och ritar, så det är svårt att definiera när jag jobbar och när jag inte jobbar.

  Bild: Linus Meyer

 • – Periodvis får jag en del skit i sociala medier från extremhögern, det bryr jag mig inte alls om. Den kritik som är jobbig är den som kommer från personer med liknande åsikt, som till exempel tycker att jag är en dålig feminist då jag sällan ritar starka kvinnor utan mer svaga och mångbottnade karaktärer.

  – Periodvis får jag en del skit i sociala medier från extremhögern, det bryr jag mig inte alls om. Den kritik som är jobbig är den som kommer från personer med liknande åsikt, som till exempel tycker att jag är en dålig feminist då jag sällan ritar starka kvinnor utan mer svaga och mångbottnade karaktärer.

  Bild: Linus Meyer

 • – En av mina största inspirationskällor är att titta på film. Jag älskar det. Det bästa är att titta på skräckfilm med min tonårsson. När man har ett sådant intresse med sitt barn gäller det att göra det, jag vet ju inte hur länge till han vill sitta och titta på film med sin mamma.

  – En av mina största inspirationskällor är att titta på film. Jag älskar det. Det bästa är att titta på skräckfilm med min tonårsson. När man har ett sådant intresse med sitt barn gäller det att göra det, jag vet ju inte hur länge till han vill sitta och titta på film med sin mamma.

  Bild: Linus Meyer

 • 5.	Storpudeln Tora håller ett vakande öga på matte när hon signerar böcker på Seriegalleriet.

  5. Storpudeln Tora håller ett vakande öga på matte när hon signerar böcker på Seriegalleriet.

  Bild: Linus Meyer

 • – Ibland får jag frågan om jag inte tycker att det är jobbigt att alltid arbeta ensam men jag förstår faktiskt inte den frågan, jag tycker det är underbart att vara ensam. Men i bland får jag ju skärpa mig då jag på eftermiddagen märker att jag sitter och jobbar i nattlinnet.

  – Ibland får jag frågan om jag inte tycker att det är jobbigt att alltid arbeta ensam men jag förstår faktiskt inte den frågan, jag tycker det är underbart att vara ensam. Men i bland får jag ju skärpa mig då jag på eftermiddagen märker att jag sitter och jobbar i nattlinnet.

  Bild: Linus Meyer

 • Nina på promenad nära hennes studio vid Telefonplan söder om Stockholm med sin ständiga följeslagare den åtta år gamla storpudeln Tora. – Promenaderna är väldigt viktiga pauser för mig, annars skulle jag ju bara sitta still och rita i studion. Inte sällan blir de en till två timmar långa.

  Nina på promenad nära hennes studio vid Telefonplan söder om Stockholm med sin ständiga följeslagare den åtta år gamla storpudeln Tora. – Promenaderna är väldigt viktiga pauser för mig, annars skulle jag ju bara sitta still och rita i studion. Inte sällan blir de en till två timmar långa.

  Bild: Linus Meyer

 • Nina är mycket noggrann med att allt material hon jobbar med ska vara arkivbeständigt. – Just nu jobbar jag mycket med flytande tusch och stålpenna eftersom det är lite spännande att man har mindre kontroll då.

  Nina är mycket noggrann med att allt material hon jobbar med ska vara arkivbeständigt. – Just nu jobbar jag mycket med flytande tusch och stålpenna eftersom det är lite spännande att man har mindre kontroll då.

  Bild: Linus Meyer