Bild: Kris Atomic/Unsplash

Klädkod

Hälsorisker med högklackat

2017-08-21

Flygvärdinnor och receptionister är exempel på yrkesgrupper som ofta bär högklackat på jobbet. Nu visar forskning att det ökar risken både ryggvärk och besvär i knän och fötter.

Webbfråga

Vad gör ni för arbetsmiljösatsningar i höst?

 • Medarbetarenkät 0%  
 • Skyddsrond 33%  
 • Stresskartläggning 33%  
 • Arbetsmiljöutbildning 0%  
 • Ingen alls 0%  
 • Vet inte 33%  
Totalt antalet röster: 3

Bildreportage

Vardagsrum på bibliotek

2017-05-29

I en gammal fabrikslokal i Malmö ligger biblioteket Garaget. Hit kommer människor för att fika, få läxhjälp, sticka, gå språkkurs eller skapa i den kreativa verkstaden. – Vi jobbar för att människor ska känna att det här är deras ”vardagsrum”, säger Sara Evers Espensen, bibliotekarie.

 • I en gammal fabrikslokal i Malmö ligger biblioteket Garaget. Hit kommer människor för att fika, få läxhjälp, sticka, gå språkkurs eller skapa i den kreativa verkstaden. – Vi jobbar för att människor ska känna att det här är deras ”vardagsrum”, säger Sara Evers Espensen, bibliotekarie.

  I en gammal fabrikslokal i Malmö ligger biblioteket Garaget. Hit kommer människor för att fika, få läxhjälp, sticka, gå språkkurs eller skapa i den kreativa verkstaden. – Vi jobbar för att människor ska känna att det här är deras ”vardagsrum”, säger Sara Evers Espensen, bibliotekarie.

  Bild: Aline Lessner

 • Mitt i rummet sitter Jane Winberg och Tena Hassan och stickar i väntan på att fler deltagare ska anlända. ”Vi har kommit hit varje tisdag under åtta år för att sticka tillsammans. Garaget är vår syjunta”, säger Jane Winberg.

  Mitt i rummet sitter Jane Winberg och Tena Hassan och stickar i väntan på att fler deltagare ska anlända. ”Vi har kommit hit varje tisdag under åtta år för att sticka tillsammans. Garaget är vår syjunta”, säger Jane Winberg.

  Bild: Aline Lessner

 • Sara Evers Espensen, hjälper en att hitta en speciell barnbok. ”En viktig del av vårt arbete är att lyssna på önskemål från besökarna. Det kan vara allt från önskan om en viss bok till glutenfria kakor i kaféet. Vi försöker ordna det som går och sedan återkoppla till personen när de finns här”.

  Sara Evers Espensen, hjälper en att hitta en speciell barnbok. ”En viktig del av vårt arbete är att lyssna på önskemål från besökarna. Det kan vara allt från önskan om en viss bok till glutenfria kakor i kaféet. Vi försöker ordna det som går och sedan återkoppla till personen när de finns här”.

  Bild: Aline Lessner

 • Gustav Ekman är utvecklingssekreterare och en av åtta anställda. ”Tidigare skötte vi även kaféet och fick lägga stor del av arbetsdagen till att koka kaffe, vilket tog tid från annat. Men nu kaféet av personer från kreativa gemenskapen inom ABF, vilket gjort stor skillnad för oss.”

  Gustav Ekman är utvecklingssekreterare och en av åtta anställda. ”Tidigare skötte vi även kaféet och fick lägga stor del av arbetsdagen till att koka kaffe, vilket tog tid från annat. Men nu kaféet av personer från kreativa gemenskapen inom ABF, vilket gjort stor skillnad för oss.”

  Bild: Aline Lessner

 • Sara Evers Espensen hjälper en ung tjej med en Ipad hon lånat. Garaget erbjuder trådlöst nätverk och utlåning av datorer och läsplattor.

  Sara Evers Espensen hjälper en ung tjej med en Ipad hon lånat. Garaget erbjuder trådlöst nätverk och utlåning av datorer och läsplattor.

  Bild: Aline Lessner

 • Det närmar sig slutet av arbetsdagen och Sara Evers Espensen ställer i ordning böcker i barnhörnan som är inredd av studenter från Malmö högskola. ”Det är viktigt att människor trivs, vi kallar oss för Ditt vardagsrum och vill skapa känslan av ett sådant. Bibliotek, i alla fall inte vårt, är inte det där tysta rummet längre, utan en samlingspunkt.”

  Det närmar sig slutet av arbetsdagen och Sara Evers Espensen ställer i ordning böcker i barnhörnan som är inredd av studenter från Malmö högskola. ”Det är viktigt att människor trivs, vi kallar oss för Ditt vardagsrum och vill skapa känslan av ett sådant. Bibliotek, i alla fall inte vårt, är inte det där tysta rummet längre, utan en samlingspunkt.”

  Bild: Aline Lessner

 • Alaa Shawish har kommit till Garaget med Ziba Mohamadi för att träna på sin svenska. Sara Evers Espensen känner igen dem och slår sig ner en stund för att lyssna. Alaa Shawish kom från Syrien för två år sedan. Han kom i kontakt med Ziba Mohamadi som är förtidspensionerad SFI-lärare och som gärna hjälper till.

  Alaa Shawish har kommit till Garaget med Ziba Mohamadi för att träna på sin svenska. Sara Evers Espensen känner igen dem och slår sig ner en stund för att lyssna. Alaa Shawish kom från Syrien för två år sedan. Han kom i kontakt med Ziba Mohamadi som är förtidspensionerad SFI-lärare och som gärna hjälper till.

  Bild: Aline Lessner

 • I den kreativa verkstaden pågår en målarworkshop. Här finns all möjlig typ av material som barnen behöver för att kunna skapa saker. Med lånekortet går det att få ut nycklar till skåpen med material för den pysselintresserade som vill skapa på egen hand.

  I den kreativa verkstaden pågår en målarworkshop. Här finns all möjlig typ av material som barnen behöver för att kunna skapa saker. Med lånekortet går det att få ut nycklar till skåpen med material för den pysselintresserade som vill skapa på egen hand.

  Bild: Aline Lessner

 • Biblioteket Garaget startades 2008. Tidigare har det varit en maskinfabrik, ett garage för eltåg och under en period byggde Stadsteatern i Malmö sin dekor i byggnaden. Under en lång tid stod sedan byggnaden tom tills boende i området fick vara med och påverka verksamheten.

  Biblioteket Garaget startades 2008. Tidigare har det varit en maskinfabrik, ett garage för eltåg och under en period byggde Stadsteatern i Malmö sin dekor i byggnaden. Under en lång tid stod sedan byggnaden tom tills boende i området fick vara med och påverka verksamheten.

  Bild: Aline Lessner