Fall och brännskador är de vanligaste arbetsolyckorna inom restaurang.

Bild: Michael Browning/Unsplash

Restauranganställda

Brännskador vanligaste olyckan i restaurangbranschen

2017-10-23

Den vanligaste arbetsolyckan inom handel och restaurang är ett fall eller en brännskada. Och även om sjukskrivningarna är färre där än i andra branscher så ökar de psykiska diagnoserna.

Webbfråga

Det börjar bli mörkt- hur får du ljus?

 • Tänder alla lampor 31%  
 • Tar en promenad på lunchen 46%  
 • Går på ljusterapi 0%  
 • Inget särskilt 23%  
Totalt antalet röster: 81

Bildreportaget

Hälsning från Göta kanal

2017-09-05

Göta kanal- ett av de största och mest besökta byggprojekten genom tiderna i Sverige. Nitton mil från Sjötorp vid Vänern till Mem vid Slätbaken och med 58 slussar och broar. Under den mest hektiska perioden på sommaren ligger allt i händerna på 100 säsongsarbetande 20-åringar.

 • Det är morgon och kanalbåten Diana ligger och väntar på att kanalen ska öppna i Motala. Therese Söderlund öppnar bron efter att lyckats hejda en dansk motorbåt från att tränga sig före. ”Kanalbåtarna har alltid företräde”, säger hon. Efter bron kommer dagens första sluss. Therese guidar vant igenom båten och meddelar över walkietalkien de andra slussvärdarna vid Treöresbron och Borenshult att Diana är på gång.

  Det är morgon och kanalbåten Diana ligger och väntar på att kanalen ska öppna i Motala. Therese Söderlund öppnar bron efter att lyckats hejda en dansk motorbåt från att tränga sig före. ”Kanalbåtarna har alltid företräde”, säger hon. Efter bron kommer dagens första sluss. Therese guidar vant igenom båten och meddelar över walkietalkien de andra slussvärdarna vid Treöresbron och Borenshult att Diana är på gång.

  Bild: Henrik Witt

 • Göta kanal är Sveriges största byggnadsverk genom tiderna. Kanalen byggdes för att skapa en direkt förbindelse mellan Östersjön och Kattegatt. Allt var klart 1832 efter 22 års grävande med stålskodda träspadar. I dag är kanalen en av Sveriges mest besökta turistattraktioner.

  Göta kanal är Sveriges största byggnadsverk genom tiderna. Kanalen byggdes för att skapa en direkt förbindelse mellan Östersjön och Kattegatt. Allt var klart 1832 efter 22 års grävande med stålskodda träspadar. I dag är kanalen en av Sveriges mest besökta turistattraktioner.

  Bild: Henrik Witt

 • Treöresbron öppnas manuellt. Erik Axelsson öppnar upp för kanalbåten. ”Jag behöver inte gå på gymmet i kväll”, skrattar han när han går runt med den gröna hävarmen. ”Det är en härlig arbetsplats, säger Erik. Vi slussvärdar får en väldigt bra gemenskap direkt – det är ett roligt gäng.” De risker han ser med jobbet är att folk kan vara stressade. Det är 5 knop som gäller i kanalen och slussandet tar tid. ”Det gäller att kunna säga ifrån!”

  Treöresbron öppnas manuellt. Erik Axelsson öppnar upp för kanalbåten. ”Jag behöver inte gå på gymmet i kväll”, skrattar han när han går runt med den gröna hävarmen. ”Det är en härlig arbetsplats, säger Erik. Vi slussvärdar får en väldigt bra gemenskap direkt – det är ett roligt gäng.” De risker han ser med jobbet är att folk kan vara stressade. Det är 5 knop som gäller i kanalen och slussandet tar tid. ”Det gäller att kunna säga ifrån!”

  Bild: Henrik Witt

 • Emma Axelsson trycker lite med foten på Dianas för. Det fattas en decimeter för att få upp slussporten. Turisterna på båten fotograferar henne där hon står på porten. Det är inte mycket plats i slussen. Till slut glider porten upp med någon centimeter till godo och Diana glider in i nästa sluss. Det är fem slussar i Borenshult och det är kanalen näst största. ”Det gäller att ta det lugnt, säger hon. Även om det är stressigt – så ta det lugnt och det löser sig. Bra med pokerfejs när det är så många som tittar.” Emma Axelsson är 18 år och det hennes första säsong som slussvärd.

  Emma Axelsson trycker lite med foten på Dianas för. Det fattas en decimeter för att få upp slussporten. Turisterna på båten fotograferar henne där hon står på porten. Det är inte mycket plats i slussen. Till slut glider porten upp med någon centimeter till godo och Diana glider in i nästa sluss. Det är fem slussar i Borenshult och det är kanalen näst största. ”Det gäller att ta det lugnt, säger hon. Även om det är stressigt – så ta det lugnt och det löser sig. Bra med pokerfejs när det är så många som tittar.” Emma Axelsson är 18 år och det hennes första säsong som slussvärd.

  Bild: Henrik Witt

 • ”Här i Borenshult får vi gratis kaffe – det är bra”, säger Emma och läppjar lite. Hon har just slussat igenom Diana och lyckas stjäla sig en minuts fikapaus. I dag står hon på scenen i Borenshult. Det är många medelålders män i stora motorbåtar att manövrera genom slussarna. ”Det är tråkigt när kunderna blir stressade och missnöjda men folk är för det mesta trevliga och snälla.”

  ”Här i Borenshult får vi gratis kaffe – det är bra”, säger Emma och läppjar lite. Hon har just slussat igenom Diana och lyckas stjäla sig en minuts fikapaus. I dag står hon på scenen i Borenshult. Det är många medelålders män i stora motorbåtar att manövrera genom slussarna. ”Det är tråkigt när kunderna blir stressade och missnöjda men folk är för det mesta trevliga och snälla.”

  Bild: Henrik Witt

 • Det är över 500 sökande på de runt 100 platserna. Alla som jobbar är mellan 18 och 25 år med ett snitt på 20 år. 2/3-delar är återkommande. Det är gruppintervjuer och enskilda samtal och rekryteringen är klar i januari. Utbildningen består av en digital del med brandsäkerhet och principerna med slussning. Sedan en basdag följt av praktik. Praktiken varierar beroende på hur trygg man känner sig.

  Det är över 500 sökande på de runt 100 platserna. Alla som jobbar är mellan 18 och 25 år med ett snitt på 20 år. 2/3-delar är återkommande. Det är gruppintervjuer och enskilda samtal och rekryteringen är klar i januari. Utbildningen består av en digital del med brandsäkerhet och principerna med slussning. Sedan en basdag följt av praktik. Praktiken varierar beroende på hur trygg man känner sig.

  Bild: Henrik Witt

 • ”Uppsluss är alltid lite besvärligare”, berättar Therese Karlsson som jobbar tillsammans med Emma vid Borenshult i dag. Jag måste ha mer koll på vattnet då, uppslussningen tar en timme och ner en halvtimme. Det är hennes andra säsong och hon trivs jättebra. ”Det är det optimala sommarjobbet! I år har jag även fått rollen som handledare – åt bland annat Emma som jag jobbar med i dag.”

  ”Uppsluss är alltid lite besvärligare”, berättar Therese Karlsson som jobbar tillsammans med Emma vid Borenshult i dag. Jag måste ha mer koll på vattnet då, uppslussningen tar en timme och ner en halvtimme. Det är hennes andra säsong och hon trivs jättebra. ”Det är det optimala sommarjobbet! I år har jag även fått rollen som handledare – åt bland annat Emma som jag jobbar med i dag.”

  Bild: Henrik Witt