Översättningar görs automatiskt av Google Translate och Prevent ansvarar inte för att de är korrekta.

PRESSIBJUDAN: Nya forskningsrön kring skiftarbete och hälsa

Skiftarbetare som även arbetar nattetid får inte nödvändigtvis mindre dagsljus än kontorsarbetare som arbetar dagtid. Tvärtom. Det visar preliminära resultat som presenteras vid seminariet Skiftarbete och hälsa den 7 maj.

– Man skulle ju lätt kunna tro att skiftarbetare som arbetar både nattetid och under jord exponeras för mindre ljus. Men våra siffror visar att de faktiskt får mer dagsljus än de som arbetar kontorstider, säger Johanna Garefelt vid Stressforskningsinstitutet i Stockholm.

Hon är en av flera forskare som medverkar vid Prevents seminarium.

– Det är lite överraskande. Men skiftarbetarna har möjlighet att komma ut under olika tider på dagen. Kanske är det i stället så att de som arbetar kontorstider har mest problem med att inte få tillräckligt med ljus vintertid, säger Johanna Garefelt.

Resultaten är en del av ett pågående projekt på LKAB Kiruna där Stressforskningsinstitutet undersöker dagsljusets inverkan på sömnstörningar och hälsa. Sammanlagt har 1 270 personer vid LKAB, både skift- och dagtidsarbetare, svarat på frågor om bland annat hur de uppfattar sin hälsa, sovvanor, ljusexponering och trivsel med arbetstider.

Studien är en av flera som presenteras på Prevents konferens Skiftarbete och hälsa och som huvudsakligen vänder sig till anställda inom gruv- och stålindustrin. Tidigare har Prevent drivit ett projekt där ett tjugotal företag deltagit och där målet var att ge skiftarbetare och deras chefer kunskap om att skapa god hälsa vid skiftarbete. Projektet gav goda resultat och vid konferensen kommer två av företagen att berätta om hur de arbetat med frågorna.

– Vi ser konferensen som en dag för erfarenhetsutbyte men också där ny kunskap kommer att presenteras, säger projektledare Charlotte Wikholm.

Risker med stillasittande

En annan studie som presenteras handlar om risker med stillasittande.

– Det räcker inte med 30 minuters motion per dag om man i övrigt sitter still större delen av sin vakna tid. Människokroppen är inte uppbyggd så. Att sitta för mycket är ett riskbeteende som bland annat riskerar övervikt, högt blodtryck, typ 2 diabetes och vissa typer av cancer. Bara genom att stå vid sitt skrivbord, eller att göra små avbrott i arbetet var 20-30 minut, har en positiv påverkan på hälsan, säger doktorand Elin Ekblom Bak.

Seminariet äger rum i Stockholm den 7 maj. Den anordnas i samarbete med Industriarbetsgivarna och IF Metall.

Dag:   Tisdag 7 maj

Tid:     Kl 9.00-16.00. Kaffe och smörgås kl 8.30

Plats:   Jernkontoret, Kungsträdgårdsgatan 10, Stockholm

Bilaga: Program seminarium Skiftarbete och hälsa 7 maj

Prenumerera på pressmeddelanden och nyheter

Få pressmeddelande direkt till dig via RSS eller e-post genom vår tjänst på Cisionwire. 

Prenumerera