Översättningar görs automatiskt av Google Translate och Prevent ansvarar inte för att de är korrekta.

Pressmeddelande Kemiguiden hjälper företag att må bättre

Många arbetsplatser hanterar kemikalier, men det saknas ofta kunskap om kemikaliehanteringen och vilka krav som är förenade med den. Nu finns en ny version av Kemiguiden, den kostnadsfria webbplatsen för arbetsplatser som behöver hjälp att komma igång med kemikaliearbetet.

Att veta vilka kemikalier som används på arbetsplatsen och hur man skyddar sig mot dem är viktigt för att förebygga eksem och andra besvär eller sjukdomar hos de anställda. Det är också viktigt för att minska olycksrisken. Dessutom finns vissa lagar och regler kring kemikalier som man måste känna till.

– Mindre företag som använder kemikalier känner inte alltid till vilka krav som ställs vid kemikaliehantering. Med Kemiguiden blir det lättare att ta sig an området utan att först ta sig igenom en massa krånglig lagtext, säger Märit Hammarström på branschorganisationen Plast- & Kemiföretagen.

Kemiguiden innehåller fyra guider: Snabbstart, Allergirisk, Reachguiden och Min Kemiguide. Med hjälp av guiderna kan man få konkreta råd anpassade efter den egna arbetsplatsen. Man får också koll på vilka lagar och regler som gäller och hur man kan göra för att följa dem.

Utöver guiderna finns en uppslagsbok med möjlighet att söka sig fram till den information man behöver. Det finns också statistik över kemiska arbetsskador samt arbetssjukdomar och arbetsolyckor.

– Kemiguiden är en bra hjälp om man behöver mer kunskap om kemikaliearbetet på arbetsplatsen. Bara genom att ta reda på vilken typ av kemikalier man egentligen har och läsa mer om dem på Kemiguiden har man kommit en bra bit på vägen, säger Rosalie Andersson, ombudsman på IF Metall.

Kemiguiden vänder sig främst till små och medelstora företag och har tagits fram av Prevent tillsammans med arbetsmarknadens parter. Den har nu uppdaterats både innehållsmässigt och med nytt utseende, vilket har gjort det enklare att hitta rätt och att få den information man behöver.

– Kemiguiden känns mer tillgänglig nu, och det nya grafiska formspråket är väldigt aptitligt. Man blir glad när man går in på nya Kemiguiden, säger Märit Hammarström.

Kemiguiden är kostnadsfri och finns på www.prevent.se/kemiguiden

Kontakt:

Britt-Marie Larsson, projektledare, britt-marie.larsson@prevent.se, tel. 08-402 02 48, mobil 073-612 88 25.

Helena Wahlund, informatör, helena.wahlund@prevent.se, tel. 402 02 56.

Prenumerera på pressmeddelanden och nyheter

Få pressmeddelande direkt till dig via RSS eller e-post genom vår tjänst på Cisionwire. 

Prenumerera