Dag: Fredag 20:e april
Tid: Kl 9.00-12.00. Kaffe kl 8.30
Plats: Svensk Näringslivs Hus, Storgatan 19, Stockholm
Livsmedelsbranschen innehåller både stora och små företag. Den präglas av automatiserad och hantverksmässig tillverkning. Det medför att arbetsmiljön innehåller väldigt många arbetsmiljöfaktorer att ta hänsyn till, det vill säga många riskområden att bemästra.
År 2008 anmäldes det ungefär dubbelt så många arbetsskador inom livsmedelsindustrin som i övriga branscher. Sammanlagt rapporterades 801 arbetsolyckor, enligt Arbetsmiljöverkets statistik. Av dem var 252 allvarliga så att de innebar mer än 14 dagars sjukskrivning. 100 personer fick bestående men, det vill säga medicinsk invaliditet. Var femte manlig och var fjärde kvinnlig medarbetare hade haft arbetsorsakade besvär, på grund av påfrestande arbetsställningar, tung manuell hantering och stress.
Prevent har tillsammans med Livsmedelsföretagen och Livsmedelsarbetareförbundet tagit fram två branschanpassade material för livsmedelsbranschen: Bättre arbetsmiljö och Systematiskt arbetsmiljöarbete. Seminariet ger utifrån dessa en bild av hur företagen kan utbilda i grundläggande arbetsmiljö, introducera nyanställda, göra riskbedömningar och arbeta systematiskt med arbetsmiljön, som lagen föreskriver.
Det är 25 chefer och skyddsombud från Mälardalsregionen som deltar i seminariet. Seminariet genomförs av Prevent i samarbete med Livsmedelarbetareförbundet och Livsmedelföretagen.