Översättningar görs automatiskt av Google Translate och Prevent ansvarar inte för att de är korrekta.

Stort grattis till arbetsmiljön – OSA fyller 1 år!

Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA) fyller 1 år den 31 mars. För dig som inte redan vet vad OSA innebär så handlar det om förebyggande arbetsmiljöarbete, med fokus på det psykosociala området.

Föreskrifterna riktar in sig på tre områden: arbetsbelastning, arbetstid och kränkande särbehandling. Lite mer konkret ingår såväl frågor om stress och flexibla arbetssätt, där arbete och fritid flyter ihop, som frågor om mobbning och konflikter. Det är ämnen som oftast varken kan eller bör försöka lösas på individnivå, utan som snarare kräver en översyn av själva arbetsplatsen och hur arbetet där är organiserat.

Det handlar om ämnen som spelar stor roll för varje människa som ingår i en organisation. Men hur ska företag kunna känna till och leva upp till de nya reglerna?

– Vi får telefonsamtal varje dag från företag som undrar hur de ska göra. Då rekommenderar vi våra OSA-utbildningar, där man får veta vad föreskrifterna innehåller och framför allt vad de innebär för företaget. Hittills har vi utbildat 3 900 personer, och intresset är fortfarande mycket stort, säger Marie Rubertsson-Nerén, utbildningsledare på Prevent.

Prevent hjälper organisationer att följa reglerna

För att stötta företag och andra organisationer i arbetsmiljöarbetet erbjuder Prevent utbildningar, böcker och verktyg inom föreskrifternas olika områden. Syftet är ge chefer, skyddsombud och andra som har en roll i arbetsmiljöarbetet förståelse för och kunskap om vilka krav som ställs – och nycklar till hur de kan tillämpas i praktiken på själva arbetsplatsen. Några exempel på stöd är:

  • Brevskola. En lättillgänglig och kostnadsfri minikurs med tips, råd och länkar – för den som vill lära sig mer om OSA.
     
  • Handboken Jobba praktiskt med OSA. Den populära e-boken finns nu också ut i en tryckt upplaga. Dessutom kommer snart en e-bokversion på engelska.
     
  • Utbildningen Organisatorisk och social arbetsmiljö i praktiken är en dagslång utbildning om hur man arbetar praktiskt med OSA. Du kan gå den hos oss eller så kan vi komma till ditt företag. Vi erbjuder även en företagsanpassad halvdagskurs: Organisatorisk och social arbetsmiljö introduktion.

Här hittar du Prevents material om OSA: www.prevent.se/osa

Här finns Prevents övriga utbud inom arbetsmiljö: www.prevent.se

Kontakt
Johan Mellnäs, projektledare, 070-523 00 33, 

Marie Rubertsson Nerén, utbildningsledare, 070-102 73 02, 

Helena Wahlund, kommunikatör, 070-267 55 56, 

Pressbilder

Prenumerera på pressmeddelanden och nyheter

Få pressmeddelande direkt till dig via RSS eller e-post genom vår tjänst på Cisionwire. 

Prenumerera