Översättningar görs automatiskt av Google Translate och Prevent ansvarar inte för att de är korrekta.

Mindre slit med rätt städteknik

I dag lanserar Prevent en ny utökad version av den populära webbplatsen Allt om städ, där bland annat korta filmer om arbetsteknik bidrar till att göra städjobbet mindre slitsamt. Innehållet på den nya sajten blir både enklare att ta till sig och lättare att bära med sig i vardagen.

Den kostnadsfria webbplatsen Allt om städ är fylld med information om hur man kan förbättra arbetsmiljön för städare, en yrkesgrupp som har fler långtidssjukskrivningar och anmälda arbetsskador än de flesta andra yrkesgrupper. Webbplatsen har länge varit populär och används av både städare och chefer. Bland annat för att introducera och utbilda nya städare i yrket och vidareutbilda etablerade städare. Men också för att inspirera och stötta chefer i deras arbetsmiljöarbete.

Nya Allt om städ är en mer tillgänglig webbplats, både rent tekniskt och innehållsmässigt. Några nyheter är tips och råd om hur man hanterar hot och våld, hur man köper hemstädning och hur man minskar risken för fallolyckor. Här finns också ny information om vad man bör tänka på vid ensamarbete, fönsterputsning, när man köper städmaskiner och när man använder rengöringssprejer. Dessutom håller fler filmer som visar bra arbetsteknik på att spelas in – de korta filmerna är ett av sajtens mest uppskattade verktyg.

– Vårt mål har varit att göra sajten ännu mer tillgänglig och lättare att använda. Nu fungerar den lika bra på surfplatta och mobil som i datorn. Dessutom kan man översätta alla texter till andra språk via Google Translate, vilket är användbart i en bransch med stor språkspridning. Vi har också utvecklat och förbättrat Upphandlingsguiden, säger Prevents projektledare Lisa Rönnbäck.

Upphandlingsguiden är ett stöd för den som ska köpa städtjänster, med tips och råd om vad man bör tänka på vid upphandling. På så sätt vill man uppmuntra till fler seriösa upphandlingar, som även tar hänsyn till städarnas arbetsmiljö.

Allt om städ innehåller det mesta, från rekommenderade städmetoder till råd från framgångsrika företag. Allt material är baserat på forskning. Lisa Schmidt är forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet och en av dem som bidragit med innehåll till Allt om städ. Den 27 september visar hon nya Allt om städ på mässan Clean i Jönköping.

– Jag tycker att det bästa med Allt om städ är att det finns så mycket lättillgänglig information om städning på samma ställe. Och att den vänder sig till flera målgrupper. Jag hoppas att många känner att de lika gärna kan använda innehållet till utbildning som till att hitta inspiration för att skapa bättre arbetsmiljö i vardagen, säger Lisa Schmidt.

Allt om städ är utvecklad i samarbete med Kommunal, Fastighets och Almega. Även representanter från Arbetsmiljöverket, Centrum för Belastningsskadeforskning, IVL och företaget ISS har medverkat i projektet.

Läs merwww.prevent.se/allt-om-stad 

Kontakt:

Lisa Rönnbäck, projektledare på Prevent: 070-091 52 59, 

Lisa Schmidt, IVL Svenska Miljöinstitutet: 010-788 65 28, 

Medverkande fack och arbetsgivare i projektet

Lill-Britt Johansen, Kommunal, 010-4427069, 

Torbjörn Jonsson, Fastighets, 08-6961162, 

Ari Kouvonen, Almega, 08-762 69 36, 

Pressbilder

Prenumerera på pressmeddelanden och nyheter

Få pressmeddelande direkt till dig via RSS eller e-post genom vår tjänst på Cisionwire. 

Prenumerera