Översättningar görs automatiskt av Google Translate och Prevent ansvarar inte för att de är korrekta.

PRESSMEDDELANDE Maskinkörkortet ska minska olyckorna inom trä- och möbelindustrin

Omkring 600 anställda inom trä- och möbelindustrin råkar varje år ut för arbetsolyckor. Nu presenterar arbetsmarknadens parter Maskinkörkortet, en kostnadsfri webbutbildning som ska höja säkerheten i branschen. På onsdag i Avesta.
Dag: onsdag 21 september.
Tid: kl 9-16.
Plats: Best Western Nya Star Hotel, Marcustorget 1, Avesta

Maskinkörkortet är en webbutbildning som ger både generell information om arbetsmiljön i trä- och möbelindustrin och kunskap om hur man arbetar säkert med olika maskintyper. För varje maskin avläggs både ett praktiskt och ett teoretiskt prov.

– Körkortet blir ett bevis på att operatören kan jobba säkert, och är också ett sätt att synliggöra och dokumentera den kompetens som finns i branschen, säger Martina Hallgren på TMF (trä- och möbelföretagen).

I Danmark har Maskinkörkortet funnits i flera år, och där kan man se att det gett effekt. När det gavs möjlighet att översätta den danska versionen till svenska förhållanden, gick bransch- och arbetsgivarorganisationen TMF och fackförbundet GS (facket för skogs-, trä- och grafisk bransch) samman och arbetade med hjälp av Prevent fram ett svenskt Maskinkörkort.

– Att få ned antalet olyckor är det viktigaste. Vår bransch är alldeles för skadedrabbad. Men vi hoppas också på att körkortet kan bidra till att höja statusen i yrket, säger Lennart Gunnarsson på GS.

Maskinkörkortet är tänkt att kunna användas i såväl företag som inom trätekniska utbildningar. Till en början kommer man kunna ta körkort för sju olika maskiner, bland annat kapsåg, bordsfräs, rikthyvel och bandsåg. På sikt kommer antalet maskiner att utökas.

När Maskinkörkortet nu presenteras sker det vid sju kostnadsfria endagsseminarier på olika orter i landet. Samtidigt presenteras WIA, ett skaderapporterings- och analyssystem för arbetsskador och tillbud.

Läs mer: www.prevent.se/Webbshop/Konferenser--Seminarier/Minska-olyckorna-inom-tra--och-mobelindustrin/ www.prevent.se/sv/Maskinkorkortet

För mer information kontakta: Mats Bjurvald, projektledare, 08-402 02 42, 070-513 17 05 , mats.bjurvald@prevent.se Helena Wahlund, informatör, 08-402 02 56, helena.wahlund@prevent.se

Ladda ner

Prenumerera på pressmeddelanden och nyheter

Få pressmeddelande direkt till dig via RSS eller e-post genom vår tjänst på Cisionwire. 

Prenumerera