Översättningar görs automatiskt av Google Translate och Prevent ansvarar inte för att de är korrekta.

PRESSMEDDELANDE Låsta redskap räddar liv

Om skopan inte är ordentligt fastlåst på grävmaskinen finns det en risk att den lossnar och faller ner under arbetets gång. Det kan leda till svåra olyckor. Därför gör nu arbetsmarknadens parter en satsning på att informera om hur viktigt det är att låsa fast redskapen ordentligt.
Flera tusen gräv- och lastmaskiner används på olika arbetsplatser runt om i Sverige varje dag. Det är vanligt att växla mellan olika redskap flera gånger under arbetsdagen. Om redskapen inte är ordentligt fastlåsta finns det en risk att till exempel en skopa lossnar under arbetets gång.

Kenta Sjölund, lagbas på NCC, är en av dem som varit nära att råka ut för en olycka när ett redskap som vägde ett och ett halvt ton föll ner bredvid honom.

− Det blev en jäkla smäll och hela bygget stannade upp. Hade jag inte tagit de där stegen åt sidan hade jag inte suttit här idag.
Arbetsmiljöverket får in ungefär en rapport per månad om redskap som har lossnat från entreprenadmaskiner, men mörkertalet är troligen stort. Risken för olyckor går att minimera om säkerhetsrutinerna följs och om maskinföraren kontrollerar att redskapet sitter fast efter varje redskapsbyte.

Nu satsar arbetsmarknadens parter tillsammans med Prevent på att informera om riskerna med olåsta redskap.

− Det är mycket viktigt att lyfta frågan så att alla ute på arbetsplatserna blir medvetna om riskerna. Jag hoppas att den här satsningen leder till att man börjar prata om problemet och kommer överens om säkerhetsrutiner som fungerar och som gör att riskerna minskar, säger Åsa Källvik på Maskinentreprenörerna.

Nu finns två foldrar med information och goda råd för alla som kommer i kontakt med entreprenadmaskiner i jobbet. Foldrarna kan laddas ned på www.prevent.se/sakrakopplingar. På webbplatsen finns dessutom ett tre minuter långt filmklipp med enkla tips om hur man kan låsa säkert. Filmen kan fungera som ett diskussionsunderlag ute på arbetsplatsen för att höja medvetenheten och öka säkerheten.

Kontakt:

Britt-Marie Larsson, projektledare, 08-402 02 48, britt-marie.larsson@prevent.se Helena Wahlund, informatör, 08-402 02 56, helena.wahlund@prevent.se

Ladda ner

Prenumerera på pressmeddelanden och nyheter

Få pressmeddelande direkt till dig via RSS eller e-post genom vår tjänst på Cisionwire. 

Prenumerera