Hoppa till huvudinnehållet

Akrylater och cyanoakrylater

Akrylater används vid tillverkning av akrylatplast men ingår också i lim och UV-härdande akrylatlack. Arbete med akrylater innebär risk för allergi. Vid arbete med vissa akrylater inklusive cyanoakrylater (så kallade härdplaster som ingår i vissa härdande limmer, lacker och andra härdande material) finns därför krav på:

  • utbildning
  • läkarundersökning

Skyddsåtgärder

För arbete med dessa produkter ska det finnas dokumenterade rutiner och regler för:

  • Var produkterna hanteras.
  • Vilka skyddsåtgärder som ska användas för att minska exponeringen så mycket som är praktiskt möjligt.
  • Om personlig skyddsutrustning ska användas och i så fall vilken skyddsutrustning och när ska den användas.
  • Hur man ska kontrollera utrustning och ventilation så att anställda inte utsätts för farliga halter.
  • Om de allergiframkallande ämnena hanteras öppet, ska det finnas varningsskyltar. Skyltarna ska sitta på dörren till lokalen/utrymmet. Om det inte finns någon risk att andra utsätts för eller kommer i kontakt med den allergiframkallande produkten, behövs inga skyltar.

Information om risker och åtgärder

De som arbetar med eller leder arbete med allergiframkallande ämnen ska få information om riskerna och hur arbetet ska utföras och vilka åtgärder som ska vidtas för att undvika kontakt med de allergiframkallande ämnena.

Krav på utbildning

Utbildning krävs om man arbetar med eller leder arbete där man använder

  • metakrylater eller akrylater som är märkta med H317 (Kan orsaka allergisk hudreaktion) eller H334 (Kan orsaka allergi- eller astmasymtom eller andningssvårigheter vid inandning).
  • kemiska produkter som innehåller etyl-2-cyanoakrylat eller metyl-2-cyanoakrylat om arbetet sammanlagt pågår mer än 30 minuter per vecka

Alla som utför arbetet, men också de som är arbetsledare för dem, måste ha utbildning om riskerna i arbetet och om vilka skyddsåtgärder som kan behövas för att arbetet ska kunna göras på ett säkert sätt. Utbildningen får vara högst fem år gammal och man ska kunna visa intyg på genomgången utbildning och vad som ingått i utbildningen.

Ta kontakt med företagshälsovården eller annan kunnig utbildare för att få hjälp med utbildningen. 

OBS! Om den som arbetar med eller leder arbetet inte har utbildning, utgår en sanktionsavgift på 10 000 SEK per person.

Krav på läkarundersökning

Läkarundersökning krävs för alla som arbetar med eller kommer att arbeta med kemiska produkter som innehåller etyl-2-cyanoakrylat eller metyl-2-cyanoakrylat om arbetet sammanlagt pågår mer än 30 minuter per vecka.

Baserat på läkarundersökningen görs en tjänstbarhetsbedömning. Om läkaren bedömer att man inte är tjänstbar, får man inte arbeta med dessa ämnen. Läkarundersökning ska göras innan arbetet påbörjas och med högst två års mellanrum. Om läkarundersökning gjorts innan arbetet påbörjas, ska ny läkarundersökning görs inom tre till sex månader från det att arbetet påbörjades.

Anställda som arbetar med metakrylater eller akrylater som är märkta med H317 (Kan orsaka allergisk hudreaktion) eller H334 (Kan orsaka irritation i luftvägarna) ska också erbjudas läkarundersökning.

OBS! Om någon som arbetar med etyl-2-cyanoakrylat eller metyl-2-cyanoakrylat inte har genomgått läkarundersökning och fått tjänstbarhetsintyg, utdöms en sanktionsavgift på mellan 15 000 och 150 000 SEK. Avgiftens storlek bestäms av antalet anställda hos arbetsgivaren.

Kontrollera följande

  • Erbjuds/görs läkarundersökning av alla som ska börja arbeta med de akrylater som anges ovan?
  • Har alla som ska arbeta med etyl-2-cyanoakrylat eller metyl-2-cyanoakrylat gått igenom läkarundersökning och fått tjänstbarhetsintyg innan de påbörjat arbetet?
  • Görs medicinsk kontroll omgående om någon har symptom som kan bero på akrylater, till exempel symptom från hud och luftvägar eller annan misstanke om allergi som rimligen inte beror på förkylning eller liknande?
  • Kontakta företagshälsovården när det gäller läkarundersökningar. De vet vad som ska ingå och när det krävs undersökning. Det ska föras register över de medicinska kontrollerna. Det kan företagshälsovården göra, på uppdrag av arbetsgivaren.
    Registret ska innehålla:
    • namn på arbetstagaren
    • vilket ämne som föranlett läkarundersökningen (akrylater)
    • under vilken tid arbetstagaren arbetat med akrylater
    • resultat av läkarundersökningen
    • samt vid arbete med cyanoakrylater, om den anställde kan (fortsätta) arbeta med akrylater (s k tjänstbarhetsbedömning).

Behövs mätningar?

Mätning av vilka halter som anställda exponeras för kan behövas för att kunna göra en riskbedömning. Uppmätta halter jämförs då med gällande hygieniska gränsvärden. För att minska behovet av mätningar, kan man att se till att skyddsåtgärderna är så effektiva som möjligt.

Ta kontakt med företagshälsovården eller annan kunnig konsult för att få hjälp med de mätningar som behövs.

Lagar och förordningar

Regler om akrylater och cyanoakrylater finns i AFS 2011:19 Kemiska arbetsmiljörisker § 37 a-g.

Krav på läkarundersökningar finns i också i AFS 2019:3 Medicinska kontroller i arbetslivet 6, 8-9 §§ samt 32-35 §§.

Regler om mätning av luftföroreningar för riskbedömning finns i AFS 2011:19 Kemiska arbetsmiljörisker, § 9. Gällande gränsvärden finns i AFS 2018:1 Hygieniska gränsvärden.

Hitta på sidan