Tema 1: Arbetsbelastning i skolan
Hög arbetsbelastning är en del av vardagen för många i skolan, men med rätt planering, tydliga gränser och stöd går det ofta att förebygga stress och ohälsa. Här får du tips på hur du kan hantera stressiga situationer och bidra till att skapa balans för dig och dina kollegor.
Förebygg stress med bra planering
Hög arbetsbelastning och stress kan vara positivt och skapa energi på kort sikt. Men det behöver varvas med tillräcklig återhämtning – annars kan det leda till ohälsa. Därför handlar det förebyggande arbetet till stor del om att organisera och planera arbetet på ett bra sätt.
I skolans värld kan det vara en utmaning, men det är viktigt att det ändå finns en bra planering i grunden. I den ska det finnas tillräckligt med tid för paus, rast och reflektion. Du behöver få veta i god tid hur din planering ser ut, och det är ditt ansvar att säga till din chef om planeringen inte verkar realistisk. Då har hen en chans att antingen hjälpa till så att planeringen fungerar eller göra om planeringen.
Gå igenom temat i grupp
Om du vill kan du ladda ner en pdf som innehåller allt du och dina kollegor behöver för att arbeta med temat i grupp. Dokumentet innehåller all fakta ni behöver och övningarna är presenterade så att de enkelt kan visas på en stor skärm.
Ladda ner pdf
Filmad intervju med arbetsmiljöverkets expert som kommenterar temat
Lär dig mer om arbetsbelastning
Innan du gör övningarna nedan kan du förbereda dig genom att läsa mer om arbetsbelastning på Prevents webbplats.
Läs mer om stress
Läs mer om återhämtning
Läs mer om mikropauser
Fundera och reflektera
Fundera en kort stund över de här frågorna:
- Brukar du och dina kollegor hjälpas åt när det är mycket att göra? Hur går det i så fall till? Vem tar initiativ till det?
- Vad tycker du att din chef skulle kunna göra för att förbättra arbetsbelastningen för dig och dina kollegor?
Dilemma: Risk för kaos i klassrummet
Här får du utforska ett dilemma som kan uppstå i skolan. Vad ska man göra när flera i personalen är sjuka och resurserna inte räcker till för alla elever?
Vad skulle du göra?
Astrid arbetar i en klass med 25 elever. Flera av eleverna har åtgärdsprogram och särskilda behov, och det har förekommit att elever kränker varandra både på och mellan lektionerna. Vanligtvis är två elevassistenter och en lärare med på lektionerna, men när skoldagen börjar är många medarbetare sjuka.
När Astrid kommer till klassrummet inser hon att hon är ensam vuxen på plats. Samtidigt är nästan alla elever där. Astrid känner direkt hur hon blir stressad och orolig över hur hon ska klara av lektionen. Vad tycker du att hon ska göra?
Fundera och reflektera
Fundera och reflektera över de här frågorna:
- Har du någon gång ställts inför en liknande situation? Vad gjorde du då?
- Vad tycker du att rektorn ska göra för att förhindra att sådana här situationer uppstår?
Om du är chef kan du även fundera på det här:
- Vad skulle du vilja att dina medarbetare gör om de hamnar i en situation som liknar Astrids?
- Vad kan du som chef göra för att underlätta för de medarbetare som är på jobbet när många är frånvarande?
FILM: Arbetsmiljöverkets expert kommenterar dilemmat
[Filmad intervju med arbetsmiljöverkets expert som kommenterar dilemmat]
Arbetsmiljöskolan
Lär mer om arbetsmiljö i Arbetsmiljöskolans webbutbildning.
Arbetsmiljöskolan