Översättningar görs automatiskt av Google Translate och Prevent ansvarar inte för att de är korrekta.

Morgondagens hästjobb på dagens agenda

Sara Westholm

Hållbara, trygga och attraktiva – så ska morgondagens hästjobb vara. Det är hästnäringens representationsråd överens om.

Historiskt sett har hästen spelat en avgörande roll för samhället, men i takt med industrialiseringen och den maskinella utvecklingen har hästens roll förändrat . Sara Westholm är arbetsmarknadsansvarig på Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS. I uppdraget ingår bland annat att skapa förutsättningar för morgondagens hästjobb.

– Undersökningar som vi har gjort visar att hästjobben uppfattas som meningsfulla och med goda möjligheter att ta eget ansvar. Bra gemenskap, personlig utveckling och chansen att få resa står också på plussidan. På listan över sådant som behöver utvecklas dominerar mer strukturella och ekonomiska faktorer som lön, arbetsvillkor och semestervillkor, säger Sara Westholm.

Den senaste tiden har Sara Westholms arbete handlat mycket om arbetsmiljö, och det har bland annat arrangerats ett antal kostnadsfria utbildningstillfällen för arbetsgivare i hästnäringen. Nu har ett utbildningspaket för både arbetstagare och arbetsgivare tagits fram, tänkt att användas av hästnäringens organisationer.

– Vi måste fortsätta värna om det vi redan är bra på och lyfta fram det i större utsträckning. Personligen tror jag att de arbetsgivare som satsar på sin personal kommer vara vinnare i framtiden. Det handlar om att ligga i framkant när det gäller arbetsmiljö. Samhället går allt mer åt ett hållbart tänk, säger Sara Westerholm.

Framtidens arbetskraft ställer allt större krav och har höga förväntningar på den fysiska arbetsmiljön. Framförallt när det kommer till att kunna sköta jobbet på ett praktiskt och hållbart sätt.

– Jag skulle inte vilja jobba i ett gammalt och omodernt stall. Det är viktigt att anläggningen är bra planerad med hagar och allt annat som hänger ihop med den dagliga hanteringen, säger Joseph Ruocco som är 18 år och siktar på en framtid inom travsporten.

Text: Jessica Ortiz 2016

Tolv av de större aktörerna inom svensk hästsektor samverkar i Hästnäringens Representationsråd (HRR).