Hoppa till huvudinnehållet
Prevents enkäter i nytt format

Har du skickat ut enkäten till dina medarbetare 4 december eller tidigare behöver ni få in svar senast 18 december. Ni kan se och ladda ner resultatet till och med 15 januari 2024. Till Prevents nya enkäter

Kunskap gör skillnad – intervju med Kalle Persson

När en filminspelning drar igång hamnar fokus direkt på slutmålet, den färdiga filmen, och frågor om arbetsmiljö kommer ofta i andra hand. Kalle Persson har arbetat med film i 20 år och ställts inför de här problemen både som platschef och first assistant director.

– På filminspelningar inträffar ofta det som ingen ens hade övervägt på en annan arbetsplats. Det blir särskilt tydligt när man spelar in i trafik, en miljö där många omkommer årligen och där andra branscher ser till att ta hjälp av utbildade specialister för att spärra av vägarna och garantera säkerheten. I filmbranschen händer det ofta att vi istället låter assistenter som i många fall saknar säkerhetsutbildning sköta avspärrningarna, säger Kalle Persson.

Men det behöver inte gå till på det sättet. När det kommer till arbetsmiljö är det nämligen ytterst få som slarvar med flit, producenten som finansierar filmproduktionen och alla som är på inspelningsplatsen vill ju att allt ska gå säkert till, men när det blir bråttom och problem måste lösas på plats glömmer man lätt bort säkerheten. Lösningen är nästan alltid förberedelse och noggrannhet.

– När vi gjorde trafikscener till »Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann« krävde Länsstyrelsen att vi skulle ta hjälp av ett företag som var specialister på vägavspärrningar. Jag tror faktiskt aldrig att jag varit med om en inspelning som funkat så klockrent i det avseendet, säger Kalle Persson.

Kalle Persson har sett de här problemen under hela sin karriär, men tror fortfarande att det går att förändra hur vi ser på arbetsmiljö vid filmproduktion.

– Jag tror att den främsta anledningen till att så många filminspelningar saknar ett systematiskt arbetsmiljöarbete i grund och botten handlar om okunskap. När man väl står på inspelningsplatsen och tiden rinner iväg är det ofta för sent att förändra något, men man kan alltid se till att skaffa sig mer kunskap och se till att påpeka arbetsmiljöbrister när man stöter på dem. Det löser kanske inte situationen i stunden, men på lång sikt kommer inget att förändras om vi inte börjar uppmärksamma de här problemen.

Om Kalle Persson:
Kalle Persson har arbetat med film i 20 år i olika roller bl.a. platschef och first assistant director.
1999 grundade han Oceanfilm och har sedan dess arbetat mycket med säkerhet vid inspelningar på och under vattenytan.

Text: Olle Agebro

Mer om arbetsmiljö inom filmbranschen