Bild: Marianne Zetterblom
Höstens mest lästa artiklar
Publicerat 20 december 2019
Är du nyfiken på hur man gör en årsklocka för arbetsmiljöarbetet, vad forskningen säger om aktivitetsbaserade kontor eller om det är okej att använda en smiley i jobbmejlet? Här kommer ett urval av höstens mest lästa artiklar.
Årsklocka för arbetsmiljön
En årsklocka, med ett arbetsmiljötema för varje månad, är modellen på Kvarnsvedens bruk. Ett bra sätt att göra arbetsmiljöfrågorna hanterbara och öka säkerheten, anser huvudskyddsombudet Jan Grundelius.
https://www.prevent.se/arbetsliv/tips-och-rad/2019/arsklocka-for-arbetsmiljon/
Så påverkas hälsan av aktivitetsbaserade kontor
Aktivitetsbaserade kontor förekommer främst i Sverige, Nederländerna, Australien och på Nya Zeeland. Nu kommer de första studierna av hur kontorsformen påverkar vår hälsa.
https://www.prevent.se/arbetsliv/forskning/2019/halsovinster-med-aktivitetsbaserat-kontor/
Nio tips för bättre möten
Blir du stressad av att din dag äts upp av möten som avlöser varandra? Då är du inte ensam. Men med några enkla knep går det att få en bättre möteskultur på jobbet.
https://www.prevent.se/arbetsliv/tips-och-rad/2019/nio-tips-for-battre-moten/
Är det okej med en smiley i jobbmejlet?
Emojis används inte bara i kommunikation på fritiden utan även i mejl och chattar på jobbet. Men vilka oskrivna regler finns – är det ok att lägga till en gråt-smiley när man informerar sina medarbetare om att någon är sjukskriven?
https://www.prevent.se/arbetsliv/ovrigt/2019/ar-det-okej-med-en-smiley-i-jobbmejlet/
Så stöttar du kollegor med migrän
Migrän är inte vanlig huvudvärk. Det är en kronisk neurologisk sjukdom som drabbar nästan var femte kvinna och ungefär var tionde man. För många innebär det svårigheter att klara av jobbet fullt ut. Men det går att anpassa arbetsplatsen och arbetsuppgifterna för att underlätta.
https://www.prevent.se/arbetsliv/halsa/2019/sa-stottar-du-kollegor-med-migran/
Ta tröttheten på allvar
Trött på jobbet? Alltså, inte specifikt kopplat till själva arbetsuppgifterna utan rent allmänt. Det är en varningssignal att ta på allvar enligt Göran Kecklund, professor med inriktning på psykobiologisk sömnforskning och föreståndare vid Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.
https://www.prevent.se/arbetsliv/forskning/2019/ta-trottheten-pa-allvar/
Hur leder man sig själv?
Motiverad och självgående personal som leder sig själva utan chefer som petar i allt. Det låter som en drömarbetsplats. Men självledarskap ställer höga krav på både chefer och medarbetare.
https://www.prevent.se/arbetsliv/ledarskap1/2019/hur-leder-man-sig-sjalv/
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Så har Peab jobbat med den nya regelstrukturen
Arbetsmiljöarbete • Den 1 januari 2025 börjar de omarbetade arbetsmiljöföreskrifterna att gälla. Peab är ett företag som varit på tårna för att förbereda sig i tid.
-
Tre frågor om Arbetsmiljöverkets regelförnyelse
Arbetsmiljöarbete • Arbetsliv ställde tre frågor till Lotta Trosell, projektledare för regelförnyelsen på Arbetsmiljöverket.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Otydligt vem som ansvarar för den digitala miljön
Digitalisering • Många arbetsgivare är medvetna om att digitala system och arbetssätt har stor påverkan på arbetsmiljön i stort. Men fortfarande är det många som missar att riskbedöma och att ha en tydlig ansvarsfördelning. Det visar en stor inspektionsinsats av den digitala arbetsmiljön som Arbetsmiljöverket gjort.
-
Samma misstag upprepas vid dödsolyckor
Arbetsolyckor och arbetsskador • Hittills i år har 37 personer dött på jobbet, enligt preliminära siffror från Arbetsmiljöverket. Inom tillverkningsindustrin har trenden länge varit positiv, men nu ökar antalet olyckor igen.
-
Fler pratar om mens och klimakteriet på jobbet
Jämställdhet • Bättre arbetsmiljö, lägre sjukfrånvaro och ökad produktivitet. Det är några fördelar med att göra mens- och klimakteriefrågor till en del av arbetsmiljöarbetet, enligt Josefin Persdotter och Rebecka Hallencreutz som tagit fram en forskningsbaserad handbok med konkreta tips på hur organisationer kan jobba systematiskt med frågorna.