Hoppa till huvudinnehållet

Bild: Marianne Zetterblom

Arbetsmiljöarbete

Höstens mest lästa artiklar

Är du nyfiken på hur man gör en årsklocka för arbetsmiljöarbetet, vad forskningen säger om aktivitetsbaserade kontor eller om det är okej att använda en smiley i jobbmejlet? Här kommer ett urval av höstens mest lästa artiklar. 

Årsklocka för arbetsmiljön
En årsklocka, med ett arbetsmiljötema för varje månad, är modellen på Kvarnsvedens bruk. Ett bra sätt att göra arbetsmiljöfrågorna hanterbara och öka säkerheten, anser huvudskyddsombudet Jan Grundelius.
https://www.prevent.se/arbetsliv/tips-och-rad/2019/arsklocka-for-arbetsmiljon/

Så påverkas hälsan av aktivitetsbaserade kontor
Aktivitetsbaserade kontor förekommer främst i Sverige, Nederländerna, Australien och på Nya Zeeland. Nu kommer de första studierna av hur kontorsformen påverkar vår hälsa.
https://www.prevent.se/arbetsliv/forskning/2019/halsovinster-med-aktivitetsbaserat-kontor/

Nio tips för bättre möten
Blir du stressad av att din dag äts upp av möten som avlöser varandra? Då är du inte ensam. Men med några enkla knep går det att få en bättre möteskultur på jobbet.
https://www.prevent.se/arbetsliv/tips-och-rad/2019/nio-tips-for-battre-moten/

Är det okej med en smiley i jobbmejlet?
Emojis används inte bara i kommunikation på fritiden utan även i mejl och chattar på jobbet. Men vilka oskrivna regler finns – är det ok att lägga till en gråt-smiley när man informerar sina medarbetare om att någon är sjukskriven?
https://www.prevent.se/arbetsliv/ovrigt/2019/ar-det-okej-med-en-smiley-i-jobbmejlet/

Så stöttar du kollegor med migrän
Migrän är inte vanlig huvudvärk. Det är en kronisk neurologisk sjukdom som drabbar nästan var femte kvinna och ungefär var tionde man. För många innebär det svårigheter att klara av jobbet fullt ut. Men det går att anpassa arbetsplatsen och arbetsuppgifterna för att underlätta.
https://www.prevent.se/arbetsliv/halsa/2019/sa-stottar-du-kollegor-med-migran/

Ta tröttheten på allvar
Trött på jobbet? Alltså, inte specifikt kopplat till själva arbetsuppgifterna utan rent allmänt. Det är en varningssignal att ta på allvar enligt Göran Kecklund, professor med inriktning på psykobiologisk sömnforskning och föreståndare vid Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.
https://www.prevent.se/arbetsliv/forskning/2019/ta-trottheten-pa-allvar/


Hur leder man sig själv?
Motiverad och självgående personal som leder sig själva utan chefer som petar i allt. Det låter som en drömarbetsplats. Men självledarskap ställer höga krav på både chefer och medarbetare.
https://www.prevent.se/arbetsliv/ledarskap1/2019/hur-leder-man-sig-sjalv/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mer om Arbetsmiljöarbete

Senaste om Mer om arbetsmiljö