Publicerad 5 mars 2007

Frukt och stretchning vinnande koncept

Frukt och stretchning vinnande koncept

2 800 av NCC:s medarbetare har deltagit i föreläsningar om matvanor och stress.
Och drygt hundra av dem skaffade nya vanor - genom tävlingen Bygga orken.

Förra året beslöt NCC:s ledning att satsa både på att minska arbetsplatsolyckorna till hälften och få ned sjukfrånvaron med fem procent. Satsningen skulle göras genom att i tur och ordning arbeta med olika områden som sågs som viktiga för att nå målen. Under hösten var fokus på kost och stress. Alla medarbetare bjöds in till en föreläsning om matvanor och vikten av att regelbundet äta både frukost, mellanmål och riktig mat. Därefter fick de som ville tävla - tävlingen kallades Bygga orken! och innebar att man helt enkelt skrev ner någonting man tänkte ändra på, sluta eller börja med för att må bättre och orka mer.

- Vi ville att det verkligen skulle vara konkret. Föreläsningen skulle inte bara ge kunskap utan också inspirera till att faktiskt skapa en ny vana, säger Jeanette Juhnestam, hälsopedagog på NCC.

Och föreläsningen gav inspiration, det visar utvärderingen. Men utöver det nappade också drygt hundra på att vara med och tävla. Arvid Bohlin var en av dem som tävlade - och vann.

- Jag ändrade bara en enkel grej. Jag bestämde att jag skulle käka två frukter om dagen och stretcha lite, säger han.

Arvid Bohlin tyckte föreläsningen var bra för den var konkret. Och det var lätt att ta till sig de enkla råden om att det är bättre att äta lite frukt i stället för kaffebröd, och att det är viktigt att ha en jämn blodsockerhalt. Den vana han la sig till med har han delvis behållit, så här några månader efter tävlingen.

- Jo, frukten äter jag fortfarande. Det tycker jag är gott. Men stretchingen är det väl lite si och så med, säger han och skrattar.

- Men jag mår väldigt bra. Och jag vet ju att om inte magen mår bra, så mår inte resten bra.

Fakta

NCC:s arbete med sjukfrånvaron och arbetsplatsolyckor bedrivs i fyra fokusområden under två år 2006-2007. Områdena är: ordning och skyddsregler, kost och stress, fallrisker samt belastningsbesvär.

Carin Hedström

Taggar: