Mer

259 artiklar

Vill du läsa mer? Här finns fler artiklar om arbetsmiljö. 

Hälften av svenskarna läser jobbmejl på semestern

2017-11-24

Fler och fler har tillgång till internet på jobbet, men det är stora skillnader mellan hur ofta olika yrkesgrupper använder det, enligt en ny kartläggning. Förvånande nog är det de yngsta i arbetslivet som använder internet på jobbet minst.

Anställda hotas via privata konton i sociala medier

2017-11-22

Att utsättas för hot och kränkningar på sina privata konton i sociala medier blir allt vanligare. Anställda inom rättsväsendet samt på Kronofogdemyndigheten är exempel på utsatta yrkesgrupper.

Så kan skolan hantera arga föräldrar

2017-11-21

Föräldrar som ifrågasätter skolarbetet, kräver högre betyg för sitt barn eller som ser solsemestern i februari som en rättighet har blivit ett allt större arbetsmiljöproblem i skolan. I synnerhet i välbärgade områden. På Brevik skola i Tyresö förebyggs problemet genom tydlighet kring föräldrars respektive pedagogers ansvar. 

Byggcheferna vill stoppa machokulturen i branschen

2017-11-17

Byggbranschen behöver metoo-rörelsen. Det anser Kajsa Hessel, ordförande för branschföreningen Byggcheferna där många kvinnliga medlemmar vittnar om sexuella trakasserier. Hon hoppas på en kulturförändring i branschen.

Ingen quick-fix att motverka sexuella trakasserier

2017-11-13

Både arbetsgivare och fack inom scenkonsten har reagerat starkt på uppropet där 581 kvinnliga skådespelare vittnat om sexuella trakasserier. Teaterförbundet ska göra enkätstudie bland sina medlemmar och Almega anordnar en seminarieserie på temat. Men att förändra kulturen är ingen quick fix, betonar Mikael Brännwall, vd på bransch- och arbetsgivarorganisationen Svensk Scenkonst.

Jobbet vanligaste platsen för hot och våld

2017-10-30

Det sker mer hot och våld på jobbet än det gör på gatan eller i hemmet. Värst drabbad är vård och omsorg. Andra utsatta branscher är handel, transport och utbildning. Men det går att jobba förebyggande. Enligt kriminologen Sofia Wikman sker inte lika många incidenter på arbetsplatser med rimlig arbetsbelastning och god trivsel.

Sexuella trakasserier i fokus på Arbetsmiljöriksdagen

2017-10-27

Använd kraften i metoo-rörelsen för att förnya arbetsmiljöarbetet. Den uppmaningen gav arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson när hon talade på Arbetsmiljöriksdagen.

Arbetsmiljöintresserade och forskare möts på Gilla Jobbet

2017-10-26

Digital arbetsmiljö och stressförebyggande arbete. Det är några teman på det kostnadsfria arbetsmiljöeventet Gilla jobbet i Stockholm som invigdes under torsdagen.

Christian Forsman – arbetsplatsens väktare

2017-10-25

Rolig, men galen. Så beskriver bartendern och skyddsombudet Christian Forsman restaurangbranschen. Tuffa arbetsvillkor och machoattityder tillhör baksidorna. Men det går att förändra. Grunden är att öka kunskapen om arbetsmiljöfrågor, anser han. Då kommer mycket annat av sig själv.

Hur stressad var du förra tisdagen?

2017-10-24

Brännskador vanligaste olyckan i restaurangbranschen

2017-10-23

Den vanligaste arbetsolyckan inom handel och restaurang är ett fall eller en brännskada. Och även om sjukskrivningarna är färre där än i andra branscher så ökar de psykiska diagnoserna.

Unga företagare vill få oss att må bättre på jobbet

2017-10-19

Fyra 19-åriga företagare i Leksand har utvecklat en app som ska förenkla arbetet med den sociala och organisatoriska arbetsmiljön. Dålig arbetsmiljö på ett sommarjobb i gymnasiet ledde till att de fick idén.

Webbfråga

Vad gör ni för att motverka sexuella trakasserier?

  • Har en policy 64%  
  • Inget särskilt 15%  
  • Vet inte 16%  
  • Ska börja jobba med frågan 4%  
Totalt antalet röster: 104