Publicerad 10 november 2008

Ekofärg i stor skala

Den kostar lite mer och har längre torktid. Annars får ekologisk färg mest ros av målare och byggare. Den är lätt att arbeta med, ger en levande yta och går att återvinna.

Allra först blev målaren Micke Wohlin skeptisk.

– Det verkade som om färgen inte täckte. Underlaget lyste igenom. Detta kommer aldrig att fungera, tänkte jag. Men det var bara att ekofärgen uppför sig annorlunda. Den är eftertäckande kan man säga. Ett par timmar efter målningen har den jämnat ut sig och det ser normalt ut.

Micke Wohlin deltog i målningen av 30 lägenheter i Lerberget utanför Helsingborg, något av ett startskott för användningen av ekologisk färg i stor skala i Sverige. Samtliga väggar och tak målades med en färg från tyska Auro. Bland ingredienserna finns vatten, hartser, pigment, kaolin, linolja eller solrosolja, samt i vissa fall eteriska oljor.

– Väggarna får en helt annan levande yta jämfört med plastfärgen som ser mer död ut. Man ser strukturen i ekofärgen på ett annat sätt. Den har ett djup, säger Micke Wohlin, lagbas på Kumlins Måleri som nyligen köptes upp av Sandå Projekt.

I början hade målarna problem med lukten. Färgen luktade starkt av antingen eukalyptus eller apelsin.

– Det luktade egentligen ganska gott, men när man jobbar flera stycken i samma utrymme blir det till slut för mycket. Vi klarade det inte. Genom ett samarbete med tillverkaren ställdes färgen om. De skar ner på de eteriska oljorna som innehöll doftessensen och nu är det inga problem.

En sak som skiljer ekofärg från vanlig plastfärg är torktiden. Innan den är överstrykningsbar får man vänta ett dygn. Det gör att målarna får planera sitt arbete på ett annat sätt. Sedan tar det ytterligare tre, fyra veckor innan färgen är genomhärdad, att jämföra med tre, fyra dagar för plastfärg,

– Det betyder att vi ibland måste säga till folk som flyttar in i lägenheterna att vara lite försiktiga. Inte så att färgen klibbar. Det gör den inte. Men om någon stöter till väggen med en stol till exempel blir det lättare repor. Men detta gäller precis bara i början, säger Bo Lundgren, ansvarig fastighetsförvaltare för Höganäshem, byggherren i projektet.

Andra exempel på miljötänkande i fastighetsföretaget är att de undviker plast på golven och monterar fibritskivor på väggarna i trapphusen. Fibrit är ett förnybart och återvinningsbart material som samtidigt är brandsäkert. Företaget handlar också miljövänligt, speciellt när det är ekonomiskt motiverat.

– Ekofärgen är visserligen mellan tio och femton procent dyrare än vanlig färg och totalt sett blir målningsentreprenaden fem, sex procent dyrare. Men ekofärgen ger oss mycket goodwill, så den satsningen gör vi gärna, säger Bo Lundgren.

Hur ser framtiden ut för ekofärg?

– Det är goda framtidsutsikter. Många har gjort studiebesök på vårt bygge för att se hur färgen fungerar. I länder som Tyskland och Spanien är ekofärg betydligt vanligare. Även i Sverige är saker och ting på gång. De etablerade färgtillverkarna har känselspröten ute och kommer snart att kunna erbjuda kunderna färg utan petrokemiska ingredienser.

Ska Höganäshem bygga fler hus som målas med ekofärg?
– Ja, vi har ännu ett projekt under 2008 där ett 30-tal lägenheter i Höganäs ska målas med ekofärg. Och under 2009 blir det ytterligare två byggprojekt, 30 lägenheter och 30 bostadsrätter.

En svårighet med ekofärg är än så länge den dåliga tillgängligheten. En målare kan inte bara göra en snabbtur till närmaste färgbutik och handla. Färgen finns vanligtvis endast hos tillverkaren eller agenten och kanske hos några enstaka återförsäljare.

– Men det problemet löser sig med lite god planering, påpekar Jan Stefors, avdelningschef inom Sandå Projekt AB.

Även han gör tummen upp för ekofärg och vill ha en debatt kring miljöaspekter i målarbranschen.

– I dag hör man ofta talas om miljökatastrofer på alla möjliga områden. Färgindustrin är kanske inte värst, men varje droppe som är gjord av förnybara råvaror och som går att återvinna är viktig.

Eftersom det finns en inbyggd tröghet i många av de förändringar som leder till bättre miljö mås-te vi prata högt och tydligt om fördelarna. Förhoppningsvis är det någon som reagerar, säger Jan Stefors.

Men några större förändringar i en målares arbetsmiljö och vardag innebär inte ekofärgen, enligt Micke Wohlin.

– Egentligen märker jag det bara rent målartekniskt. Annars är det svårt att peka på konkreta skillnader. Om en färg luktar starkt känns det så klart. Men det är till exempel länge sedan jag jobbade med oljefärg inomhus. Det händer nästan bara utomhus och då påverkas man knappt alls.

– Arbetsmiljön är densamma om jag jobbar med plastfärg eller ekofärg. Båda två kan ju innehålla ämnen som är farliga för hälsan. Men just nu märker jag ingen skillnad. Kanske om 25 år när jag blir sjuk.

– Nytt är ju förstås att ekofärgen står för ett annat tänk. Jag vet att den är snällare mot naturen och att den funkar i ekosystemet. Så i tankarna har det blivit en förändring, säger Micke Wohlin.

Höganäshem

  • Ägs av Höganäs kommun som har cirka 24 000 invånare.
  • Förvaltar cirka 1 500 lägenheter, 13 affärsdrivande lokaler, 10 kommunala verksamhetslokaler, 6 kommunala fastigheter.
  • Har en bostadskö på cirka 900 personer och bedriver ett omfattande samarbete med kommunen kring olika former av äldreboende.
  • Har som mål att välja material med goda produkt- och miljöegenskaper.

Lars Edling

Taggar: