Publicerad 20 augusti 2013

Fördomar frodas på bygget

Resultatet från årets Byggchefsbarometer ger en dyster bild av en bransch där fördomar frodas. Negativa attityder mot kvinnor, homosexuella och etniska minoriteter är fortfarande vardag, trots att branschen gjort stora insatser för att få bort machostämpeln.

Jessica Löfström är vd för bemanningsföretaget Expanderamera sedan 14 år, och även om bilden som undersökningen ger är mörk, ser hon ljust på utvecklingen.

– Att förändra attityder är bland det svåraste som finns, och det finns massor kvar att göra. Men det har ändå hänt väldigt mycket de senaste 20 åren, säger hon.

När hon själv kom in i branschen jobbade kvinnor framför allt i administrationen, inte på byggen. Och kunder kunde öppet uttrycka att de inte ville ha folk från andra länder, och definitivt inte kvinnor. I dag utbildas många fler kvinnor på byggprogrammen, och sakta får fler arbetsplatser en större mångfald. Men det är svårt att behålla medarbetare som är i minoritet.

– Det är inget att sticka under stol med att det är en machokultur och att de här attityderna finns. Därför är det viktigt att våga prata om det. Ska man anställa en tjej till exempel, säg det. För det kan finnas praktiska frågor att lösa, som var hon ska duscha och byta om.

De stora byggföretagen har förstått att ett sätt att behålla till exempel kvinnor är att inte bara rekrytera en, utan flera, till samma arbetsplats, enligt Jessica Löfström. Samtidigt tror hon att problemet kommer vara ickefråga om 30 år.

– Mångfald är en överlevnadsfråga för branschen, och vinnarna är de som förstår det redan nu. Det är en enorm brist på tjänstemän i byggbranschen och den kommer bli ännu större. Och vill du bara ha vita män i 35-årsåldern blir ditt urval mycket mindre. 

Det generationsskifte som just nu pågår i branschen kommer också bidra till förändringen, tror hon.

– För unga killar i dag är det inget konstigt att jobba med en tjej. Men för äldre män kan det fortfarande vara en stor fråga.

Mångfald ger även andra fördelar, menar Jessica Löfström, som mer dynamik och mer kreativitet. Men också ett förändrat arbetssätt.

– Om arbetsplatsen bara består av killar i 25-årsåldern tar de gärna två gipssäckar på ryggen, för att de är unga och orkar. Men de flesta kvinnor kan inte lyfta så tungt så de använder de hjälpmedel som finns. Och ju fler som använder hjälpmedel – desto färre kommer att bli slitna i förtid, vilket gör att risken för arbetsskador minskar. Det är sådana förändringar som också kommer märkas i förlängningen.

Jessica Löfströms eget företag har sedan några år tillbaka ett stipendium för kvinnliga hantverkare.

– Vi började få frågan om vi inte har kvinnliga hantverkare, och när vi letade var de verkligen svåra att hitta. Med stipendiet vill vi lyfta fram förebilder och visa att det faktiskt finns hantverkare som är kvinnor.

Fakta Byggchefsbarometern:

  • Byggchefsbarometern 2013 genomförs av branschorganisationen Byggcheferna.
    Undersökningen har besvarats av 1 415 personer i fastighets- och byggbranschen, arbetsledare eller chefer samt personal inom produktion.
  • En majoritet tycker att arbetsmiljön i branschen har en grabbig attityd och ett tufft arbetsklimat.
  • Varannan tycker att kvinnor och män behandlas olika och att kvinnor inte ges samma karriärmöjligheter.
  • Varannan kvinna tycker sig möta attityden att branschen är mindre lämpad för kvinnor än för män.
  • Nästan varannan person säger att det finns fördomar mot homosexuella.

Carin Hedström

Taggar: MobbningMångfaldDiskriminering