Publicerad 22 april 2013

”Introverta ideal på väg tillbaka”

Lågmäld, noggrann och eftertänksam. Hur ofta efterfrågas de egenskaperna i en jobbannons? Inte så ofta, eller hur? Men introverta ideal kan vara på väg tillbaka, tror författaren Linus Jonkman.

Var tredje person är född tystlåten och eftertänksam snarare än pratsam och spontan. De inåtvända har ända sedan barnsben fått förhålla sig till en extrovert värld. De har fått anstränga sig för att passa in i normen, prata inför klassen och mingla på fester, men det tär på krafterna. Inåtvända får nämligen sin energi när de är ensamma eller i sällskap med få personer.

På arbetsmarknaden är de extroverta mest attraktiva.
– Det enklaste sättet att se det är att läsa platsannonser, säger Linus Jonkman, författare till boken "Den introverta revolutionen", som ges ut i maj.

Då gäller det att vara utåtriktad och flexibel för att passa in i mallen. Det ligger nästan en negativ värdering i ordet introvert.
– Om du säger till någon som du känner att du uppfattar henne som introvert så kommer hon ta det som ett skällsord, säger Linus Jonkman, som själv "kom ut" som introvert för ett år sedan.

Som inåtvänd behöver han inte så mycket stimulans för att känna sig aktiverad. Men liksom många andra ville han inte riktigt kännas vid sin introverta natur. Som projektledare hade han en mycket utåtriktad jobbvardag och kunde bli helt slut. En dag föll bitarna på plats.
– Jag hade varit på en invigning och när jag kom ut var jag helt svettig. Jag undrade hur det kunde komma sig att det är så utmattande att mingla och insåg att jag nog är mer introvert än extrovert, säger han.

Nu har han börjat se tecken på att trenden med utåtriktade ideal snart kommer svänga. Dagens tonåringar blir allt mer extroverta i sitt beteende. Det är ett tecken på att toppen snart är nådd, eftersom allt går i cykler, menar han.
– Att vara nörd har börjat bli ett ideal bland unga. Till och med de som inte är nördar utger sig för att vara det. Här är det är Hollywood som styr, säger han.

Han nämner flera kända tv-serier, där introverta personer får vara hjältar, som Big Bang Theory.

Själv tycker han att det har blivit lättare att vara introvert.
– Sociala medier hjälper introverta att ta revansch, eftersom det är en kanal där framgång inte styrs av hur hög din röstvolym är eller av hur många frukostmöten du orkar gå på, säger han.

Ett annat exempel på skifte ser han hos politiker.

– Om du tittar på Barrack Obama, Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven, ser du att det har blivit okej att ha eftertänksamma, nedtonade ledare, påpekar han.

Trots att extroverta har lättare att passa in i jobbmallen kompletterar de här motpolerna varandra bra i arbetslivet. En arbetsplats bör kunna möta både introverta och extroverta personers behov. Linus Jonkmans tips till chefen är att skicka ut frågor i förväg om man vill att de introverta i gruppen ska bidra på ett möte. De gillar nämligen inte att vara spontana.
– En introvert tankeprocess kräver längre betänketid, säger han.

Böcker i ämnet
I maj kommer Linus Jonkmans bok ”Introvert – den tysta Revolutionen” ut på Forum förlag. Även den internationella bestsellern ”Quiet – the power of introverts in a world that can’t stop talking” kommer i maj ut på svenska på förlaget Natur och Kultur.

Maja Lundbäck

Taggar: MångfaldLivsstil

  • / 08:50, 25 april 2013
  • /

  Härligt att någon lyfter ämnet! Jag har en son med ADD som gärna sluter sig och nördar in sig i något han gillar. Det ser ljusare ut för framtiden när det börjar lyftas ur mörkret och att han kan få kred för sina kunskaper.

  • / 07:59, 25 april 2013
  • / Anmäld

  Äntligen ! Som man har tjatat om att mitt barn måste höras mer, ta mer plats osv i skolan. Sluta har jag sagt. Låt honom vara som han är. Ni kommer att se, han är en vinnare. Mycket riktigt så blev det så. Han har fått stipendium och utmärkelser som klassens kompis och förebild mm. Dvs både från klassföreståndare och klasskamrater i två helt olika skolor i olika kommuner. Så låt oss ha en blandning av introverta och extroverta personligheter så blir det en bra balans.

  • / 06:28, 24 april 2013
  • /

  Läs Talang 2.0 av Jonkman: http://www.smakprov.se/smakprov.php?l=liber&isbn=9789147098835