Publicerad 27 september 2012

Twitterkonto till låns för skyddsombud

Ett gästkonto för skyddsombud som vill twittra om sin vardag, kan det vara något? Så funderade arbetsmiljöskribenten Nils Östergren och lanserade ett särskilt twitterkonto för skyddsombud.

Nu finns också ett motsvarande konto för chefer.

Allt började när twittterkontot @skyddsombud blev ledigt. Personen som tidigare haft det avslutade nämligen sitt förtroendeuppdrag och bytte namn. Detta uppmärksammade arbetslivsskribenten och twitterentusiasten Nils Östergren.

– Jag ville ju att @skyddsombud skulle användas på ett sätt som berikade arbetsmiljödebatten. När dagarna gick utan att någon seriös aktör fångade upp det blev jag rädd att kontot skulle registreras av någon kommersiell aktör.

Idén att upplåta det till en rad olika skyddsombud fick han från @sweden där olika svenskar får stafett-twittra veckovis.

– Att hålla på med arbetsmiljöfrågor i sociala medier ger en direkt kontakt med hög som låg, som inte går att få på annat sätt. Jag kan diskutera med Arbetsmiljöverkets chef, snacka med skyddsombud, ha direktkontakt med andra arbetstagare i mitt nätverk.

Att hitta twittrare till kontot visade sig inte vara svårt. Först ut blev Stefan Ljungwall, 55-årig bussförare på Servicelinjerna i Trollhättan och här om dagen lämnades stafettpinnen @skyddsombud över till Therese Tuss Hedman, truckkörande miljöarbetare i Stockholm.

Stefan Ljungwall är skyddsombud för 100 chaufförer och fem på kundtjänst. Han är aktiv inom sociala medier, fast mest som privatperson hittills. Arbetsliv når på honom via telefon medan hans buss står still vid en hållplats.

– Jag gillade idén när Nils presenterade den på Facebook. Sedan frågade han mig om jag ville bli den första att twittra från kontot. Det är ju ett alldeles ypperligt sätt att nå ut till folk som är intresserad av arbetsmiljöfrågor, säger Stefan Ljungwall.

Den 19 september skrev han sitt första tweet, och redan dagen därpå kunde man följa en incident med hot, via polisstation och händelserapport.

– Tanken är ju att varje skyddsombud ska kunna informera om just sin situation och sina arbetssätt. I Trollhättan ska vi bygga en ny bussdepå med resecentrum, så det blir nog en del om det också framöver.

Knappt hade @skyddsombud kommit igång förrän Nils Östergren lanserade ännu ett staffettkonto, @Arbetsmiljochef. I skrivande stund är det ännu ingen som har axlat denna mantel.

– Drömmen är naturligtvis att ett skyddsombud och en chef från samma arbetsplats ska gästtwittra samtidigt på var sitt konto, säger Nils Östergren.

Planen är att de två kontona ska lånas ut till olika twittrare under en begränsad tid.

– Vad som menas med ”begränsad tid” får twittrarens uthållighet och antalet twittervilliga på kö avgöra.

Han välkomnar gästtwittrare att provocera, ifrågasätta och ställa saker på sin spets. Däremot vill han inte se megafontwittrande eller partipolitik, för då tror han att följarna tröttnar. Den som är intresserad kan kontakta Nils Östergren via hans sajt nyarbetsmiljo.se. Och den som är twitterovan utlovas en snabblektion.

Temat i nästa nummer av Arbetsliv kommer att vara sociala medier

Sofia Brax

Taggar:

    • / 10:09, 28 september 2012
    • /

    Nu finns en äntligen en chef som gäst-twittrar på stafett-kontot @ArbetsmiljoChef i samverkan med @Skyddsombud!

    http://twitter.com/ArbetsmiljoChef och http://twitter.com/Skyddsombud hälsar @NilsOstergren :)