Publicerad 12 november 2012

Ny gratisapp testar hörseln

Hörselskadades riksförbund HRF har släppt appen Hörseltestaren som finns för iPhone och Android. Med den kan alla göra ett enkelt test och få en första indikation på om man bör söka hjälp för nedsatt hörsel.

Redan första veckan registrerades det 15 000 nedladdningar vilket var långt över vad HRF förväntat sig. Och nu tyder mycket på att gratisappen kommer att hamna högt upp på topplistorna över nedladdade appar.

Ingvild Falkenhaug på HRF hoppas att appen kommer att användas inte bara av privatpersoner utan även på arbetsplatserna där den kan fungera som ett stöd för bland andra skyddsombud eller fackliga företrädare.

– De kan uppmuntra personalen att göra vårt hörseltest då och då för att hålla koll på sin hörselhälsa. Om testet ger en fingervisning om nedsatt hörsel bör man omedelbart boka tid för hörselundersökning hos företagshälsovården eller motsvarande, säger Ingvild Falkenhaug.

I appen finns en koppling till Hörsellinjen, som ger tillgång professionell, personlig rådgivning om hörselfrågor och som kan uppmuntra dem som befinner sig i riskzonen att gå vidare med sina problem.

– Vi har valt att utforma appen så att det är enkel att använda och riktar oss till alla dem som undrar hur de bra de egentligen hör.

HRF uppskattar att cirka 1,4 miljoner svenskar har svårigheter att höra och av dessa är 80 0000 i yrkesverksam ålder. Det finns sannolikt ett mörkertal eftersom det finns många som inte insett att de har nedsatt hörsel.

En anledning är att hörselnedsättning ofta kommer smygande, men en indikation kan vara svår huvudvärk, extrem trötthet, förstärkt tinnitus och andra stressymptom.

HRF:s test, som är utvecklat av Forskningsinstitutet hörselbron och vetenskapligt beprövat, mäter förmågan att uppfatta tal i olika grader av brusiga miljöer.

Vill du ladda ned?
Sök på "Hörseltestaren" i App Store eller Play Butik.

Veta mer?
www.horseltest.se
www.horsellinjen.se

 

Peter Fredriksson

Taggar: