Publicerad 12 oktober 2011

Dagsljus på natten gav piggare personal

Kontanthanteringsföretaget Loomis räknar pengar på natten, i lokaler utan fönster. I ett test fick arbetsplatsen i Mölndal ny belysning som simulerar dagsljus på natten och som följer människans dygnsrytm. Resultatet blev piggare och mer utsövda medarbetare. 

Loomis har 1 300 anställda på 12 orter runt om i Sverige. Att arbete på natten och arbete utan dagsljus påverkar hälsan är känt och Loomis ambition var att skapa bättre förutsättningar för friska medarbetare.

– När man jobbar i lokaler utan fönster vill man hitta metoder för att personalen ska må bra. Och jobbar man på natten är kroppen inställd på att sova. Tidigare var det inte ovanligt att personalen minskade belysningen för att få ett behagligare ljus på natten. Men då blev de bara tröttare, säger Anette Albert, HR-partner.

För två år sedan genomfördes därför en undersökning i samarbete med Jönköpings Tekniska högskola, avdelningen för Ljusdesign. En ny typ av belysnings skulle testas – en belysning som bestod av vanliga lysrör men med ett så brett ljusspektrum som möjligt. Ljuset skulle justeras gradvis under natten – mer kortvågigt blått ljus när vakenheten skulle vara på topp och mer långvågigt gult ljus när morgonen närmade sig och det var dags för nattarbetarna att sova. Forskningsledaren Monica Säter jämför med ljuset en sommardag: Ljuset går upp på förmiddagen, stannar sedan ett tag för att därefter börja sjunka och förbereda för effektiv sömn när medarbetaren kommer hem.

– Jag satt med under första försöksnatten och kände mig som en regissör när belysningen finjusterades. Och när alla började gäspa vid femtiden, en timme innan de skulle gå hem, då visste jag att det skulle fungera, säger hon.

För att mäta effekten av den nya belysningen fick sex medarbetare skriva dagbok om sina upplevelser av vakenhet och sömn, fritidsaktiviteter samt hur länge de vistades i dagsljus både före, under och efter testperioden. Resultaten av medarbetarnas självskattningar visade att de både sov mer och orkade mer när de var lediga. En av testpersonerna var Lisbeth Sjöberg som arbetar på uppräkningscentralen i Mölndal.

– Jag fick mycket mer sammanhängande sömn.  Idag känner jag mig piggare när jag vaknar och rör mer på mig. Och vi känner direkt om belysningen inte fungerar som den ska, då blir vi grusiga i ögonen, säger hon.

Anette Albert är också nöjd med resultaten.

– Vi har precis installerat detta på vårt platskontor i Akalla och kommer nu successivt att installera det på våra övriga uppräkningscentraler. Vi tycker det här är ett genombrott för arbetsplatser där man arbetar utan tillgång till fönster eller där man jobbar natt, säger hon.
 
Fotnot: Forskningsprojektet finansierades delvis av Bertil och Britt Svenssons stiftelse för Belysningsteknik.

Carin Hedström

Taggar:

    • / 07:38, 15 oktober 2011
    • /

    Hej, En intressant läsning. Bilden undrar man dock över? Den är direkt missvisande. Ett svart tak skulle aldrig komma på fråga i dessa sammanhang och inte en industriarmatur heller. Men kanske är det jag som är yreksskadad som ser sånt. :-)