Publicerad 26 april 2017

Psykosociala frågor i fokus med ny tjänst

Medarbetarenkäter

Thrive är en tjänst som ställer frågor till medarbetarna om den psykosociala arbetsmiljön. Till skillnad från liknande verktyg läggs stor vikt vid att ge återkoppling till cheferna och komma med förslag på hur arbetsmiljön kan bli bättre. 

Frågorna ställs varje vecka och handlar om arbetsbelastning, meningsfullhet, ledarskap och psykosocial arbetsmiljö utifrån den nya föreskriften om organisatorisk och social arbetsmiljö, AFS 2015:4. Att svara på de elva frågorna tar mindre än en minut på datorn eller i mobilen och svaren analyseras sedan av coacher.

Foto: Tentio

– Har en grupp höga eller låga resultat på arbetsbelastning diskuterar vi vad man kan göra, säger Lena Roos, projektledare och ansvarig för att leda individer och team på utvecklingsföretaget Tentio som tagit fram tjänsten.

Till skillnad mot andra liknande tjänster läggs stor vikt vid att coacha cheferna, ge förslag på förbättringar och hjälpa till med det systematiska arbetsmiljöarbetet.

– Vi har mer fokus på beteendeförändringar. Många jobbar med stora datamängder, men vi vill få kunderna att göra något också.

Coacherna håller i workshoppar för medarbetarna om bland annat teambuilding och hur man hittar sina talanger och styrkor. Andra teman kan vara stress och ohälsa, kommunikation, Kasam (känslan av sammanhang) och konflikter.

– Det är en blandning av presentation, individuella övningar och övningar i hela gruppen för att komma till insikter om de här frågorna, till exempel vad som gör att en konflikt uppstår, säger Lena Roos.

Thrive lanserades i slutet av januari och riktar sig till företag och organisationer som vill förbättra sin arbetsmiljö.

Taggar: ArbetsklimatStressPsykisk hälsa

  • theresa
  • / 02:17, 27 juni 2017
  • /

  Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal bröt han upp med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskrock som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag Mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavaren som hjälpt mig med mitt eget problem. Email: drogunduspellcaster@gmail.com du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.

  1) kärleksspell
  2) Lost Love Spells
  3) Skilsmässa Spells
  4) Äktenskapsstavar
  5) bindande stavning
  6) Breakup Spells
  7) Förvisa en tidigare älskare
  8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
  9) vill tillfredsställa din älskare
  Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
  Genom drogunduspellcaster@gmail.com

  • Anna-Lena
  • / 10:21, 19 juni 2017
  • /

  Jag undrar vad Thrive har gjort för att få vara med i Arbetsliv, på det här sättet. Det finns många företagshälsor som är mycket duktiga på den här sortens frågor, både när det gäller kartläggningsverktyg, chefsstöd och teamutveckling. Företagshälsan jobbar dessutom alltid med gällande föreskrifter i botten. Mitt råd: kontakta din företagshälsa.

  • Lena Roos
  • / 07:56, 9 maj 2017
  • /

  Hej David,

  Bra av dig att kommentera och diskutera ämnet, arbetsrelaterade psykiska ohälsan i samhället. Jag gillar dina tips, att göra en kartläggning, undersökning och prata med personalen. Det är det som ingår i tjänsten Thrive, vi hjälper kunderna, cheferna att ta upp ämnet till diskussion med personalen, dom vet bäst både när det gäller orsaken varför det är som det är och vad som behöver åtgärdas. Svaren på frågorna är anonyma och de kommer vecka för vecka, det gör att chefen har något att ta upp och prata om, starta en diskussion för att lyssna på personalen.

  /Lena Roos, TENTIO

  • David
  • / 04:46, 2 maj 2017
  • /

  Hej,
  Detta känns som ytterligare ett företag som vill försöka sko sig på de ökande sjukskrivningstalen och arbetsrelaterade psykiska ohälsan i samhället. Det som står i föreskriften har inget med att "hitta sin talang eller styrkor" att göra!
  Jag kan hålla med om att det många gånger krävs en beteendeförändring för att komma till rätta med varför psykisk ohälsa uppstår på arbetsplatsen - dvs att vi behöver göra annorlunda än vi gör idag, för det vi gör idag (eller inte gör) leder till att personalen blir sjuk.
  För att komma fram till vad som behöver göras behöver man ta reda på var man står idag och göra en kartläggning/undersökning!
  Mitt tips till alla företag där ute är att säkerställ att ni uppfyller minimikraven i föreskriften om organisatorisk och social arbetsmiljö samt företskriften om systematiskt arbetsmiljöarbete. Dessa är rätt så lätta att läsa och förstå. Det finns även bra filmer att titta på i ämnet om ni surfar in på www.av.se
  Ett annat tips är att faktiskt prata med sin personal, de har oftast svaren på VAD i arbetsmiljön som behöver förbättras!

  Tack för ordet!

Skriv din kommentar

Kommentarer är tillåtna till 2017-10-26
Regler för kommentarer

Webbfråga

Hur gör du med mejlen på semestern?

 • Kollar inte mejl 56%  
 • Tittar ibland 33%  
 • Smygmejlar 4%  
 • Mejlar som vanligt 6%  
 • Har inte mejl i jobbet 0%  
Totalt antalet röster: 48