Hoppa till huvudinnehållet

"Det ska vara en bra arbetsmiljö här, det gäller att orka jobba nätter också", säger Tom Junell, elingenjör. Här tillsammans med driftschefen Andreas Hagelin.

Bild: Stefan Nilsson

Belysning

LED-teknik hjälper skiftarbetare

Med hjälp av modern LED-armatur går det att simulera dagsljus. Det kan användas i mörka lokaler utan naturligt ljus eller som på Görvälns vattenverk i Järfälla – för att öka välbefinnandet hos de som jobbar skift.

På Norrvattens driftcentral vid Görvälnverket i Järfälla sitter varje natt en ensam skiftingenjör som ansvarar för att vattenverket kan försörja en stor del av norra Storstockholm med rent dricksvatten. Det är viktigt att det finns folk på plats som kan övervaka att all apparatur fungerar och rycka ut vid olika larm, som varnar när något inte är som det ska. Att man är vaken och uppmärksam är a och o.

– Det ska vara en bra arbetsmiljö här, det gäller att orka jobba nätter också, säger Tom Junell, elingenjör.

I samband med att Görvälnverket började se över arbetsmiljön, ville man inte nöja sig med ergonomiska skrivbord och bättre ventilation. Synergonomin ansågs också viktig. Och det fanns en hel del att åtgärda i driftcentralen. Tidigare hade man bara vanliga lysrörsarmaturer med två lägen, tänt eller släckt.

– Jag kunde nästan bli bländad av lysrören, säger Jan Bergkvist, som har arbetat som skiftingenjör på driftcentralen i nästan tio år.

Även om säkerhetskraven inte är lika stora på Görvälnverket som på Forsmarks kärnkraftverk, fick kärnkraftverkets nya synergonomiska lampor, där ljuset i kontrollrummet var optimerat för vakenhet och återhämtning, fungera som förlaga. Men exakt samma armaturer som på Forsmark blev det inte. De LED-armaturer som installerades för snart två år sedan har ljus i hela färgskalan, så kallat RGB-ljus.

– På dagtid är de inställda på att styras av ljussensorer, de känner av dagsljuset utifrån. De anpassar sin ljusstyrka efter ljusförhållandena, säger Tom Junell som är ansvarig för de nya armaturerna.

Om det är natt däremot har lamporna förprogrammerats att skifta i både färgton och ljusstyrka allteftersom natten passerar. Ljusets färgkaraktär ändras vid olika tidpunkter beroende på vilken natt i ordningen det är frågan om.

Första natten möter skiftingenjören ett starkt vitt ljus vid midnatt medan ett varmare och svagare gult ljus inträder vid fyratiden på morgonen. Följande natt skiljer sig inte så mycket från första, förutom att det gula ljuset kommer tidigare. Natt tre och fyra är det gult ljus som gäller hela passet.

I dag är det möjligt för skiftingenjörerna att själva gå in på datorn och klicka i vilket nattpass de är inne på, ett, två, tre eller fyra. Därför är det möjligt att klicka på natt ett varje pass, för den som önskar detta. När Jan Bergkvist ska in och jobba natt är han nöjd över att han kan göra valet själv. Genom åren har det blivit en hel del nattpass, men bara för att han har lång erfarenhet har det inte blivit lättare med tröttheten.

– Första natten är värst, särskilt vid fyratiden på morgonen. Så när ljuset ändrar färgkaraktär går jag alltid och skruvar på det vita ljuset igen för att bli pigg, men också för att jag tycker att det gula ljuset är för dåligt när jag ska läsa. Man ser sämre när man blir äldre också, säger han.

Driftschefen Andreas Hagelin förklarar att det egentligen var meningen att färgtemperaturen skulle vara helt automatiserad.

– Vi har fått brottas en del med personalen om nattljuset ska vara tvingande eller inte. Men vi kom fram till att alla människor är individer med individuella behov, så om någon tycker att en lösning är bättre än den andra så vill vi att de ska kunna välja själva, säger han.

TIPS

Mer om belysning

Boktips:

Boken "Syn och belysning" från Prevent är uppdelad i fem områden; Synen, Ljuset, Arbetsobjektet, Synens samspel med den omgivande miljön och Samspelet mellan seende och arbetsställningar. Lagkrav i föreskrifter och rekommendationer i flera relevanta standarder beskrivs också.

Apptips:

Med Arbetsmiljöverkets app "Ljus" kan du bedöma ljuset på olika arbetsplatser, på kontoret, verkstaden och i djurstallet. 

bild på Maja Lundbäck

Maja Lundbäck

Mer om Belysning

Senaste om Tips och råd