Hoppa till huvudinnehållet
Arbetsmiljöarbete

Krav från kunder får företag att flytta hem

Allt fler svenska tillverkningsföretag väljer att flytta tillbaka till Sverige. Att förlägga sin produktion till ett låglöneland på andra sidan jorden blir inte alltid så lönsamt som man trott. Dessutom ställer många kunder krav på att underleverantörer har en god arbetsmiljö.

Trenden att företag flyttar sin produktion utomlands för att sänka tillverkningskostnaden har börjat vända. Inom en snar framtid kommer det att vara lika många svenska företag som planerar att flytta hem sin produktion som att flytta den utomlands, vilket inte var fallet tidigare.

I en studie vid Jönköpings Tekniska Högskola har man tittat på drivkrafterna till varför företagen väljer att ta hem sin produktion. Företagen som deltog i studien tillverkade bland annat cyklar, truckar, möbler och kläder.

Foto: Jönköpings Tekniska Högskola

– Några av drivkrafterna handlar om att kunna hantera en ökad kundanpassning, att få större flexibilitet och att kunna minska tiden från beställning till leverans. Livscykeln är också kort för många produkter i dag och kunderna vill ha nya modeller vartefter. Det kräver närhet mellan alla olika funktioner i försörjningskedjan, säger Per Hilletofth, som är professor i logistik.

Han menar att företagen tidigare i mångt och mycket stirrat sig blinda på tillverkningskostnaderna och därför valt att förlägga produktionen i ett låglöneland. Men många tar hem produktionen eftersom flytten inte blev den framgång man hoppats på. Att frakta varor från en fabrik på andra sidan jorden kostar både mycket pengar och tar lång tid.

En annan drivkraft till att företagen tar tillbaka produktionen till hemmaplan är att kunna förknippas med en högre hållbarhetsprofil. Det är lättare i Sverige än i ett låglöneland som kan vara känt för barnarbete och dåliga arbetsvillkor.

– Företagen accepterar en högre kostnad här eftersom en starkare hållbarhetsprofil kan sälja bättre. "Made in Sweden" blir en kvalitetsstämpel. Det handlar både om bättre arbetsmiljölagar och en större medvetenhet om hållbarhet.

Innebär det här då att det kommer tillbaka fler jobb till Sverige. Nja, inte riktigt. Produktionen som tas hem är ofta tillverkning som kan automatiseras. Men Per Hilletofth menar att den ändå kommer att sysselsätta en rad människor och underleverantörer vilket bidrar till samhället.

– Även om det inte kommer tillbaka samma antal arbetstillfällen som lämnade landet är det bättre med några fler än inga alls, säger Per Hilletofth.

 

bild på Gerd Eriksson

Gerd Eriksson

Mer om Arbetsmiljöarbete

Senaste om Mer om arbetsmiljö