Publicerad 22 februari 2017

Utbildning ger säkrare chefer och nöjdare medarbetare

Ledarskapsutbildning

Ledarskapsutbildningar stärker chefens självförtroende som ledare. Det gör i sin tur medarbetarna nöjdare, visar ett forskningsprojekt som jämfört effekterna av två olika ledarskapsutbildningar.

Det är två av Försvarshögskolans ledarskapsutbildningar, Utvecklande ledarskap (UL) och Utveckling, grupp och ledarskap (UGL) som har utvärderats. 200 chefer som deltagit i kurserna har fått skatta sitt eget ledarskap både före och efter kursen. Även deras överordnade chef, en kollega och några medarbetare har fått göra samma skattning.

– Vi undrade; om man lär sig olika saker – händer det också olika saker? Ena kursen är mer individinriktad och den andra handlar mer om att man ska förstå gruppdynamik och sin egen roll, säger Christer Sandahl, professor vid Karolinska institutet som lett forskningsprojektet.Foto: Bildmakarna

Resultatet av utvärderingen visar att både chefer och medarbetare upplever att utbildningarna haft effekt – fast på olika sätt. Individkursen hjälpte framför allt chefer som både själva och från sin omgivning fått lägre skattning på sitt ledarskap. I den andra gruppinriktade kursen lyftes cheferna oavsett utgångsläge, och särskilt stor var effekten för kvinnor.

– Varför vet vi inte, jag kan bara ha tankar om det. Min erfarenhet är att kvinnor kan vara mer ambitiösa och vill mer med sitt ledarskap, säger han.

Men det kanske mest intressanta, enligt Christer Sandahl, var en effekt som många deltagare beskrev i de öppna svaren i utvärderingen och som verkade vara gemensam för båda kurserna: att självförtroendet stärkts.

– Så kanske är det detta som chefsutveckling handlar om? Chefer har inget dåligt självförtroende generellt, men när det gäller sitt ledarskap är de alltid tvivlande och osäkra. Att då gå på kurs, få prata med andra, gör kanske att man inte känner sig så dålig som man tror att man är, säger han.

Kanske handlar det mindre om vilken teori ledarskapskursen lär ut utan snarare att bli stärkt i sitt ledarskap genom att få byta erfarenheter med andra, resonerar han. Men det fanns också medarbetare som gav chefen sämre betyg efter kursen.

– När man går den gruppinriktade kursen lär man sig att man måste ta konflikter. Då kanske chefen kommer tillbaka med sitt goda självförtroende och sätter igång för mycket, vilket kan slå tillbaka.

Så, för den arbetsgivare som vill stärka sina chefer – vilken kurs ska chefen gå på?

– Om jag hade en underordnad chef som jag trodde skulle kunna få ut mer av sin arbetsgrupp skulle jag skicka den personen på UGL, under förutsättning att personen inte har jättedåligt tillit till sitt ledarskap. Har den det skulle jag skicka den till UL först.

Fakta om studien

Projektet som finansierats av AFA jämförde hur två olika ledarskapsutbildningar påverkar chefers syn på sitt ledarskap. Projektet undersöker om cheferna upplever att denna syn förändrats av utbildningen och vilka effekter medarbetarna upplever. Syftet är att bidra till utveckling av ledarskapsutbildningar.

Taggar: ChefKompetens

  • theresa
  • / 02:43, 27 juni 2017
  • /

  Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal bröt han upp med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskrock som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag Mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavaren som hjälpt mig med mitt eget problem. Email: drogunduspellcaster@gmail.com du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.

  1) kärleksspell
  2) Lost Love Spells
  3) Skilsmässa Spells
  4) Äktenskapsstavar
  5) bindande stavning
  6) Breakup Spells
  7) Förvisa en tidigare älskare
  8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
  9) vill tillfredsställa din älskare
  Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
  Genom drogunduspellcaster@gmail.com

  • Richard Lindgren
  • / 09:33, 25 mars 2017
  • /

  Är engagerad i ett frivilg försvarsförbund där jag har haft förmånen att gå en UGL och hoppas på att gåe UL till hösten. Skulle om möjlig vilja läsa hela undersökningen

Skriv din kommentar

Kommentarer är tillåtna till 2017-08-22
Regler för kommentarer

Webbfråga

Hur gör du med mejlen på semestern?

 • Kollar inte mejl 56%  
 • Tittar ibland 33%  
 • Smygmejlar 4%  
 • Mejlar som vanligt 6%  
 • Har inte mejl i jobbet 0%  
Totalt antalet röster: 48