Publicerad 20 februari 2017

Ålder snarare än kön präglar chefen

Kön är inte avgörande för vilka egenskaper en chef har, visar en studie vid Göteborgs universitet. Av åtta undersökta egenskaper var det bara benägenheten att ta risker som skilde könen åt. Däremot spelar åldern in för hur framträdande egenskaperna är hos en chefskandidat.

I det arbetspsykologiska personlighetstestet Jobmatch Talent får chefskandidater svara på frågor som bland annat visar på åtta egenskaper som är förknippade med ledarskap: humörjämvikt, motståndskraft, viljestyrka, uthållighet, initiativförmåga, riskbenägenhet, instämmande framtoning och öppenhet.

En analys av testsvaren från 6 789 chefskandidater visar att kvinnor och män bara skiljer sig åt i en av åtta egenskaper, benägenheten att ta risker.

– Riskbenägenhet är ett dubbeleggat svärd. I ett chefsjobb kan det vara ganska äventyrligt att ta risker. Risktagande är mer positivt för en individ, men när man representerar en organisation är det mindre positivt, säger Trevor Archer, senior professor i biologisk psykologi vid Göteborgs universitet.

Studien visar att oavsett kön minskar benägenheten att ta risker med stigande ålder. Det är också åldern som spelar störst roll för chefskandidaternas egenskaper, menar Trevor Archer.

– Utifrån de här resultaten är åldern en viktigare variabel än könstillhörighet. Det bör man ta hänsyn till i rekryteringen av chefer, säger han.

Resultaten i studien avlivar flera myter kring könets betydelse, till exempel att manliga chefer tar fler initiativ än kvinnor eller att kvinnliga chefer är mer inkännande än män.

Däremot visar studien att vissa egenskaper blir mer framträdande med stigande ålder, bland annat jämvikt i humöret och öppenhet. Samtidigt sjunker uthålligheten, initiativförmågan och viljestyrkan med åren.

Att viljestyrkan minskar med åldern kan bero på att yngre chefer i högre grad vill ge intryck av beslutsamhet. Men för mycket viljestyrka tyder också på envishet och en bristande förmåga att ta till sig av information och andras synpunkter, menar Trevor Archer.

– Äldre chefer visar också en större benägenhet för team-work, att utveckla själva arbetsgruppen. De är mer gruppinriktade, medan yngre chefer är mer individinriktade, säger han.

 

Taggar: Chef

  • theresa
  • / 02:44, 27 juni 2017
  • /

  Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal bröt han upp med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskrock som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag Mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavaren som hjälpt mig med mitt eget problem. Email: drogunduspellcaster@gmail.com du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.

  1) kärleksspell
  2) Lost Love Spells
  3) Skilsmässa Spells
  4) Äktenskapsstavar
  5) bindande stavning
  6) Breakup Spells
  7) Förvisa en tidigare älskare
  8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
  9) vill tillfredsställa din älskare
  Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
  Genom drogunduspellcaster@gmail.com

  • Marianne Zetterblom
  • / 08:49, 23 februari 2017
  • /

  Hej Helena! Det är männen som är mer risktagande. Ledsen att det blev otydligt i artikeln.

  • Helena Bolsöy
  • / 04:33, 22 februari 2017
  • /

  Var det kvinnorna som var mer benägna att ta risker, eller var det männen?

Skriv din kommentar

Kommentarer är tillåtna till 2017-08-20
Regler för kommentarer

Webbfråga

Hur gör du med mejlen på semestern?

 • Kollar inte mejl 56%  
 • Tittar ibland 33%  
 • Smygmejlar 4%  
 • Mejlar som vanligt 6%  
 • Har inte mejl i jobbet 0%  
Totalt antalet röster: 48