Hoppa till huvudinnehållet

Utifrån ett belastningsperspektiv spelar det ingen roll om det är en borrmaskin eller en fiol man jobbar med – båda verktygen kan skapa problem, säger forskaren Teresia Nyman.

Bild: Larisa Birta/Unsplash

Ergonomi

Vanligt med belastningsskador bland musiker

Att jobba som stråkmusiker kan vara slitsamt. Många yrkesverksamma musiker får problem med nacke och axlar. För att förebygga belastningsbesvär ska forskare följa violinister i två olika orkestrar under ett års tid.

– Det har varit motigt att få forskningsanslag just till det här området, kanske har man sett det som en lite yrkesgrupp och som att musiker ska vara glada som får jobba med sin hobby, säger Teresia Nyman, forskare på institutionen för arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet och projektledare för studien. Foto: Privat

Men utifrån ett belastningsperspektiv spelar det ingen roll om det är en borrmaskin eller en fiol du jobbar med – båda verktygen kan skapa problem, säger hon.

– Det handlar om belastningar med höga precisionskrav och till det kommer att musikerna även har höga prestationskrav, vilket också innebär en psykosocial belastning. 

Studien ska samla in en mängd olika data; både tekniska data som belastningsnivåer men också individuella data. Deltagarna får skriva dagbok och genomgå undersökningar hos fysioterapeuter. Violinisterna är i olika åldrar och av olika kön vilket gör att forskningsresultaten kommer kunna tillämpas även på andra yrkesgrupper, säger Teresia Nyman.

– Vi vet att kvinnliga musiker har mer besvär än manliga. Här har vi en jättebra möjlighet att titta på skillnaden mellan kvinnor och män eftersom de gör exakt samma saker på exakt samma millisekund.

Genom dagböckerna kan forskarna fånga upp hur individerna hanterar stress i samband med prestationskrav, i ett yrke som många starkt identifierar sig med sin profession. Teresia Nyman har själv en bakgrund som pianist och fysioterapeut och vet av att förebygga tidigt och att träna fysiskt.

– Det är viktigt eftersom många musiker börjar så tidigt som i 4–5 års åldern. Och det har verkligen skett en förändring i förståelsen av att vara fysiskt aktiv. När jag var ung fanns det t-shirtar som sa: 'Musiken räddade mig från idrotten'. Några sådana t-shirtar finns knappast i dag, säger hon.

Men ändå är det många stråkmusiker som får problem. Så förhoppningen är att resultaten kan bidra till ett bättre förebyggande arbete.

– Det kanske inte går att göra så mycket åt hur man håller fiolen på axeln, men det kanske kan gå att påverka till exempel repertoarval och hur man lägger upp arbetet.

bild på Carin Hedström

Carin Hedström

Mer om Ergonomi

Senaste om Forskning